Izaslanstvo Sabora sudjeluje u radu 126. skupštine Interparlamentarne unije

Kampala – Izaslanstvo Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji u sastavu koji čine predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Dražen Đurović i članica Izaslanstva Natalija Martinčević sudjeluje na 126. skupštini Interparlamentarne unije koja se od 31. ožujka do 5. travnja održava u glavnom gradu Ugande Kampali.

Na dnevnom redu zasjedanja bit će plenarna rasprava o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u svijetu s naglaskom na radu parlamenata, rasprava o ulozi parlamenata u rješavanju ključnih izazova za osiguranje zdravlja žena i djece te rasprava o promicanju i prakticiranju dobrog upravljanja kao sredstva unaprjeđenja mira i sigurnosti, osobito u svjetlu izvlačenja pouke iz nedavnih događaja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Najveću pozornost javnosti, kako se očekuje, privući će inicijativa Interparlamentarne unije za hitnom obustavom krvoprolića i kršenja ljudskih prava u Siriji, osiguranjem pristupa humanitarnoj pomoći te pružanjem potpore provedbi svih relevantnih rezolucija UN-a i Arapske lige.

Interparlamentarna unija (IPU) osnovana je 1889. godine kao međunarodna organizacija parlamenata suverenih država sa sjedištem u Ženevi. Danas okuplja zastupnike 159 nacionalnih parlamenata i devet pridruženih članova koji u svom radu razmatraju pitanja međunarodnog značaja, doprinose promicanju zaštite ljudskih prava i pomažu u konsolidaciji predstavničkih institucija širom svijeta. Hrvatski sabor sudjeluje u radu IPU-a od 1992. godine.

Autor: Internet redakcija