Izaslanstvo Skupštine Crne Gore u posjetu Hrvatskom saboru

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić i član Odbora Stjepan Čuraj te potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željko Reiner sastali su se u utorak na odvojenim sastancima s izaslanstvom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore predvođenim predsjednikom Odbora Željkom Aprcovićem. 

Cilj studijskog posjeta crnogorskog izaslanstva je upoznavanje s hrvatskim iskustvima u pristupnim pregovorima s EU-om, posebice u usklađivanju domaćega zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije te uspostavljanje izravne suradnje s hrvatskim institucijama nadležnima za pitanja pravosuđa i zakonodavstva. Crna Gora dobila je 2010. godine status kandidata za članstvo u EU-u, a 2012. započela pregovarački proces.

Središnja tema razgovora domaćina crnogorskoga izaslanstva, predsjednika Odbora za pravosuđe Orsata Miljenića i  članova izaslanstva Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu crnogorske Skupštine bila je tijek pregovaračkog procesa pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i poteškoće s kojima se Crna Gora na tom putu suočava. Crnogorski su parlamentarci istaknuli važnost intenziviranja suradnje i razmjene mišljenja o pojedinim aspektima pregovaračkog procesa s Hrvatskom, posebno u vezi s poglavljima 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost te su predložili i potpisivanje Protokola o suradnji između Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore i saborskih Odbora za pravosuđe i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji bi bio temelj za uspostavu kontinuiranoga dijaloga o pitanjima u nadležnosti tih odbora. Govoreći o poteškoćama s kojima se suočava Crna Gora u provedbi reforme pravosuđa i prilagodbe pravnoj stečevini EU-a, crnogorska strana je posebno upozorila na problem implementacije nekih rješenja koje traži EU, a koja se zbog specifičnosti pojedinih društava ne mogu primijeniti u svakoj državi. 

Osvrnuvši se na reformu pravosuđa u Hrvatskoj i njegovu prilagodbu kriterijima EU-a, prije i nakon primanja u punopravno članstvo Hrvatske u EU, Miljenić je kazao da ta prilagodba traje i danas s obzirom na to da se pravna stečevina EU-a, ali i politička arhitektura EU-a stalno mijenjaju. – Pravosuđe je jedna od grana vlasti gdje su, nakon ulaska Hrvatske u EU, pomaci najmanje vidljivi, istaknuo je Miljenić. Bilo je riječi i o ulozi Sabora i matičnog Odbora u postupcima izbora i praćenju rada članova odvjetništva i sudstva, rezultatima pojedinih reformskih zahvata na području sudstva te načinu donošenja odluka o proračunskim izdvajanjima za pravosuđe. 

Potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željko Reiner crnogorskom je izaslanstvu detaljno izložio tijek pregovaračkog procesa Republike Hrvatske s Europskom unijom pri čemu se posebno  osvrnuo na uspostavu strukture za vođenje pregovora te ulogu Hrvatskoga sabora u tom procesu. - Hrvatskoj je iznimno značajno da zemlje u okruženju što prije postanu članice EU-a, a Crna Gora je najbliža tome cilju, kazao je Reiner. Podsjetio je i da će Hrvatska u prvoj polovini 2020. preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije i to u vrlo izazovnim vremenima za EU. – Bez obzira na situaciju u Europskoj uniji, ona je čimbenik stabilnosti i mira na ovim prostorima i temelj za razvoj njezinih članica, rekao je Reiner. Razgovaralo se i o reformi javne uprave te nedavnim promjenama Poslovnika Hrvatskoga sabora.

Svoj studijski posjet Hrvatskoj izaslanstvo Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore nastavlja razgovorima s predsjednicima Vrhovnog i Ustavnog suda, ministrom pravosuđa, članovima Odbora za europske poslove, predstavnicima Državnog sudbenog vijeća te predstavnicima Državnoodvjetničkog vijeća.
 

Autor: Služba za medije