Izaslanstvo Svekineskog narodnog kongresa u posjetu Hrvatskom saboru

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, na odvojenim sastancima, primili su u petak izaslanstvo Svekineskog narodnog kongresa.

Izaslanstvo sastavljeno od članova kongresnih odbora za vanjske poslove, zakonodavstvo te obrazovanje, znanost, kulturu i zdravlje predvodio je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Wang Xiaochu. Uz akademika Reinera na sastanku su prisustvovali predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras. Na sastanku s predsjednikom Odbora Kovačem sudjelovali su članovi Odbora Davor Ivo Stier, Ivan Ćelić, Domagoj Hajduković i Milorad Pupovac.

Sugovornici su se složili da između dviju država postoje tradicionalno dobri politički odnosi temeljeni na međusobnom uvažavanju i razumijevanju koji su posebno učvršćeni 2005. godine potpisivanjem Općeg sporazuma o suradnji Kine i Hrvatske. Sporazumom je dan politički okvir bilateralnim odnosima dviju država te je naglašeno kako od tada između Hrvatske i Kine postoje redovite razmjene posjeta, službeni kontakti i politički dijalog na najvišoj razini. U tom kontekstu istaknuti su susreti predsjednika vlada Hrvatske i Kine, Plenkovića i Keqianga, 2016. godine na summitu Kina plus 16 u Rigi, a spomenut je i posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Kini 2015. godine kad se, među ostalim, razgovaralo o spajanju kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“ i „Inicijative triju mora“.

Akademik Reiner posebno je istaknuo suglasnost stavova dviju država te rekao kako Hrvatska podupire politiku Kine. U nastavku je govorio o velikim potencijalima međusobne gospodarske razmjene što nije dovoljno iskorišteno, te zaključio kako Hrvatska podupire daljnje povezivanje s Kinom kroz inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i dodao – želimo ojačati pomorske kontakte s Kinom i postati ulazna vrata Kini za suradnju u srednjoj i istočnoj Europi, odnosno cijeloj Europi.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Miro Kovač rekao je kako Hrvatska želi nastaviti daljnju političku suradnju s Kinom, ali i razvijati gospodarske odnose usmjeravanjem na realizaciju konkretnih projekata. Govoreći o vrlo dobrim prijateljskim odnosima rekao je – u Hrvatskoj prepoznajemo snagu i konstruktivnost Kine u globalnom kontekstu posebno u podršci miru i sigurnosti u svijetu.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog kongresa Xiaochu zahvalio se na konstruktivnim razgovorima u Hrvatskom saboru i naglasio kako je cilj kineskih parlamentarnih izaslanstava posjetiti veći broj parlamenata država članica Europske unije, te kako su u Hrvatsku stigli nakon jučerašnjeg posjeta Europskom parlamentu. Istaknuo je zadovoljstvo odnosima dviju država ocjenjujući kako su oni na vrlo visokoj razini u svim područjima.

U nastavku je rekao kako međusobna trgovinska razmjena koja iznosi 1,2 milijarde dolara ima prostora za rast te dodao kako Kina Hrvatsku smatra važnim partnerom u Europi. Osnaživanje suradnje vidi u okviru Kine plus 16 i inicijative „Jedan pojas, jedan put“ čiji je interes ne samo stvaranje koristi za Kinu već i za sve države koje budu dio te platforme. – Želimo da inicijativa bude otvorena svima i smatramo da ona može potaknuti napredak i suradnju, kako gospodarsku, tako i na drugim područjima – zaključio je Xiaochu.

U nastavku razgovora bilo je riječi o 25. godišnjici uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine, dobroj parlamentarnoj dimenziji suradnje, o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji koju iz godine u godinu prepoznaje sve veći broj Kineza, ali i daljnjem jačanju suradnje na svim područjima o kojima se razgovaralo, kao i na području kulture, obrazovanja i zdravstva.

Autor: Služba za medije