Izaslanstvo talijanskoga parlamenta u Parlamentarnoj skupštini OESS-a uzvratno posjetilo Hrvatsku

Rijeka - Izaslanstvo talijanskoga parlamenta u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, koje predvodi Riccardo Migliori, potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, boravilo je od 5. do 6. svibnja u uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv voditelja Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonina Picule koje je prošle godine posjetilo talijansku regiju Molise gdje živi hrvatska manjinska zajednica.

Tijekom boravka u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, izaslanstva Hrvatskoga sabora i talijanskoga parlamenta, kojima se pridružio i Roberto Battelli, rizničar Parlamentarne skupštine OESS-a i posebni predstavnik njezina predsjednika za Jugoistočnu Europu, su se susrela s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, istarskim županom Ivanom Jakovčićem, riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem. Održan je i sastanak s vodstvom Talijanske unije u Rijeci, predsjednikom Furio Radinom, potpredsjednicom Izvršnog vijeća Normom Zanite te generalnom tajnicom unije Christianom Babić. Izaslanstvo je razgovaralo i s predsjednicom Skupštine Talijanske unije Florianom Bassanese Radin.

Tijekom posjeta Talijanskoj zajednici u Rijeci, članovi izaslanstva Hrvatskoga sabora i talijanskoga parlamenta razgovarali su s predsjednicom Agnesom Superinom i predsjednikom Izvršnog vijeća Robertom Paliscom te s predsjednikom Talijanske zajednice u Puli Fabriziom Radinom. Održani su susreti i s ravnateljem Novinsko-izdavačke ustanove „Edit“ u Rijeci Silviom Forzom i s direktorom Centra za povijesna istraživanja u Rovinju Giovannijem Radossijem.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a