Izaslanstvo Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije boravilo u Saboru

Zagreb - Izaslanstvo Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije boravilo je u uzvratnom posjetu Odboru za zakonodavstvo i Odboru za pravosuđe Hrvatskoga sabora. 

U okviru dvodnevnog posjeta Odboru za zakonodavstvo i Odboru za pravosuđe Hrvatskoga sabora, gosti iz Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije održali su niz razgovora sa saborskim dužnosnicima, tajnikom i predstavnicima stručne službe Hrvatskoga sabora te s predstavnicima Ustavnog suda RH. 

Predsjednica Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović i članovi Odbora te predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar i članovi Odbora održali su stručne sastanke s Izaslanstvom Narodne skupštine Srbije. Gostima se obratio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko. Središnje teme razgovora bile su postupak razmatranja prijedloga zakona i drugih akata glede njihove usklađenosti s Ustavom i pravnim sustavom RH, pitanje izgradnje pravnog sustava te djelovanje pravosuđa u Republici Hrvatskoj. Predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec upoznala je goste s pravnim aspektima odnosa Hrvatskoga sabora i Ustavnoga suda Republike Hrvatske. 

U razgovoru s predstavnicima stručne službe dvaju odbora razmijenjena su iskustva iz procesa jedinstvene zakonodavne metodologije, vjerodostojna tumačenja zakona, pročišćavanje tekstova zakona i druga pitanja značajna za jedinstvenu pravno-tehničku (nomotehničku) obradu akata koje donosi Hrvatski sabor.

Autor: Služba za odnose s javnošću