Izraelsko-hrvatska međuparlamentarna skupina prijateljstva u trodnevnom posjetu Hrvatskoj

Zagreb - Na poziv potpredsjednika Sabora i voditelja Hrvatsko-izraelske međuparlamentarne skupine prijateljstva Milijana Brkića u Hrvatskoj boravi izaslanstvo Izraelsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva na čelu s Esawijem Frejom, potpredsjednikom Knesseta.

Posjet Hrvatskoj započeo je u srijedu zasebnim susretima sa članovima saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, na kojima su u fokusu razgovora bile teme i aktualni zakonodavni prijedlozi u području obrazovanja, pitanja međukulturalnog i međuvjerskog suživota i dijaloga, položaja i prava te zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima u Hrvatskoj i Izraelu. – Naš cilj nije asimilacija, nego integracija svih nacionalnih manjina u svim područjima društvenog života, sa svim svojim posebnostima, različitostima te kulturnim i vjerskim identitetom, naglasila je predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković.

Tijekom susreta sa članovima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, predsjednik Odbora Milorad Pupovac dao je kratak pregled povijesti političkih prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, osvrnuvši se pritom na Ustavom zajamčena prava te temeljna zakonska rješenja koja reguliraju sadašnji položaj i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. – Iz iskustva znam da su pitanja i problemi nacionalnih manjina jednaka diljem svijeta, različite su pak prakse njihovog rješavanja, istaknuo je Pupovac.

Nakon posjeta Saboru, izraelsko izaslanstvo posjetit će nekoliko hrvatskih kompanija, a nazočit će i svečanom otvorenju izložbe posvećene Međunarodnom danu sjećanja na holokaust u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, izraelsko izaslanstvo posjetit će i Vukovar te će se susresti sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i čelništvom Hrvatskog nogometnog saveza, predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, a predviđen je i obilazak Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović.

Autor: Služba za medije