Izviđači u Hrvatsku donijeli Betlehemsko svjetlo mira - pokrovitelj nacionalnog dočeka predsjednik Sabora Jandroković na tradicionalnom unošenju Svjetla mira u zagrebačku katedralu

Zagreb - Savez izviđača Hrvatske i ove je godine, 26. godinu zaredom, organizirao donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku. Stotinjak hrvatskih izviđača preuzelo je svjetlo u Linzu u Austriji, a tradicionalno su ga, zajednički uz pokrovitelja nacionalnog dočeka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, unijeli u zagrebačku katedralu.

- Betlehemsko svjetlo mira simbol je mira, dobrote i prijateljstva među ljudima, među narodima i sasvim sigurno će pridonijeti ozračju koje će, nakon što sutra Betlehemsko svjetlo mira dođe i u Sabor, vjerojatno i tamo popraviti atmosferu, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković te zahvalio Savezu izviđača Hrvatske na organizaciji donošenja Betlehemskog svjetla u Zagreb naglasivši kako se Betlehemskim svjetlom u predbožićno vrijeme svima šalje poruka mira, ljubav i međusobnog uvažavanja. 

Nakon unošenja Betlehemskog svjetla mira do oltara zagrebačke katedrale, predsjednik Sabora sudjelovao je zajedno s izviđačima na svečanoj misi koju je predvodio rektor katedrale mons. Josip Kuhtić. 

Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu je simbol mira. Prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u spilji Isusova rođenja te ga donosi u Linz. Tamo svjetlo preuzimaju izviđači iz cijelog svijeta te ga prenose u svoje države, gradove, ustanove, vjerske institucije, domove i tako se svjetlo širi svijetom. Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih širiti mir među ljudima. 

Nakon završetka mise u zagrebačkoj katedrali, izviđači iz cijele Hrvatske preuzeli su svjetlo mira i odnijeli ga u svoje gradove, općine, institucije i domove. Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske sutra, u ponedjeljak, 17. prosinca 2018., Betlehemsko svjetlo mira donijet će i u Hrvatski sabor

Autor: Ured predsjednika Sabora