Jandroković i Ilčić sudjelovali na sastanku COSAC-a

Haag – Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković i član Odbora Ladislav Ilčić sudjelovali su na 55. sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), koji je održan od 12. do 14. lipnja u Haagu pod predsjedanjem dvaju odbora nadležnih za europske poslove gornjeg i donjeg doma nizozemskog parlamenta.

Okupljeni parlamentarci raspravljali su, između ostaloga, o ulozi nacionalnih parlamenata u postupcima donošenja odluka na europskoj razini, vladavini prava u Europskoj uniji te o migracijama. Tijekom rasprave o ulozi nacionalnih parlamenata u Europskoj uniji potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans osvrnuo se na takozvani žuti karton koji su parlamenti 11 država članica, uključujući Hrvatski sabor, dodijelili Prijedlogu direktive izmjeni Direktive o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga. Rekao je da će Komisija pažljivo razmotriti zaprimljena obrazloženja mišljenja, kako ne bi došlo do situacije u kojoj Komisija jednostavno odbacuje žuti karton, kao što je to učinila u slučaju Prijedloga uredbe o osnivanju Ureda europskoga javnog tužitelja.
 
U nastavku sastanka razgovaralo se o ulozi nacionalnih parlamenata u zaštiti vladavine prava te o izbjegličkoj i migrantskoj krizi. Sugovornici su se složili da je vladavina prava jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije u čiju se zaštitu trebaju uključiti i nacionalni parlamenti. Član Odbora za europske poslove Ladislav Ilčić upozorio je pritom na nedorađenost koncepta europskih vrijednosti i pozvao na poštovanje različitih sustava vrijednosti u različitim državama članicama. Razgovarajući o migracijama, sudionici rasprave zaključili su da je obostrano poštovanje sporazuma između Europske unije i Turske ključno za postizanje dugoročnoga i održivoga rješenja migrantske krize, ali i utvrdili da se on ne provodi u punom opsegu.
 
Sastanak je zaključen usvajanjem Doprinosa 55. COSAC-a, dokumenta u kojem su sadržani glavni zaključci iz rasprava, u čijem je utvrđivanju sudjelovao i predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove