Jandroković primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku talijanskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i članovi Odbora primili su u radni posjet izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Talijanske Republike koje je predvodio predsjednik Odbora Umberto Ranieri. 

Ovo je prvi susret dva vanjskopolitička odbora hrvatskog i talijanskog parlamenta koji Umberto Ranieri ocjenjuje kao znak dobre volje i želje da se učvrste i prodube odnosi između dviju država. Gordan Jandroković informirao je goste o strukturi potpore u Hrvatskom saboru po pitanju EU i NATO-a. Naglasio je da sve parlamentarne stranke podržavaju ulazak Hrvatske u EU i NATO i da oko ovih vanjskopolitičkih prioriteta postoji čvrst parlamentarni konsenzus. Kao treći vanjskopolitički prioritet naveo je odnose sa susjedima koje Hrvatska želi imati što boljima i sadržajnijima. 

Umberto Ranieri ocijenio je bilateralne odnose kao pozitivne, s tendencijom njihovog razvoja, posebice u svjetlu europske perspektive. Naglasio je da Italija, njen parlament i vlada, cijene i podupiru napore koje Hrvatska ulaže na putu u punopravno članstvo EU. Ranieri smatra da ne postoje zapreke da ovaj cilj Hrvatska ostvari do kraja desetljeća, do kada bi i EU trebala riješiti svoje unutarnje probleme i naći institucionalno rješenje. Dodao je da je Italija zainteresirana za pozitivan razvoj odnosa i sa ostalim zemljama jugoistočne Europe koje u perspektivi trebaju postati članicama EU, a upravo u tom kontekstu vrlo su važni dobri odnosi koje Hrvatska njeguje sa tim zemljama. 

Gordan Jandroković zahvalio je Italiji na potpori koju pruža Hrvatskoj istaknuvši da je ona vrlo važna, zbog uloge i značaja Italije u EU. Na kraju razgovora obostrano je izraženo uvjerenje da će se sva bilateralna pitanja između Hrvatske i Italije riješiti u duhu suradnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću