Jasen Mesić i Gordan Jandroković sudjeluju na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu se od 20.-24. lipnja 2016. održava ljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) na kojem sudjeluju Jasen Mesić, voditelj Izaslanstva u PSVE-u te Gordan Jandroković, član Izaslanstva.

Središnje točke ovog dijela godišnjeg zasjedanja PSVE-a su nastupi grčkog predsjednika vlade Alexisa Tsiprasa te premijera Estonije Taavi Roivasa. Estonija upravo preuzima šestomjesečno predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.
Od glavnih tema o kojima tijekom ovog tjedna raspravljaju zastupnici iz zemalja članica Vijeća Europe izdvajamo stanje vezano uz situaciju izbjeglica u Grčkoj, funkcioniranje demokratskih institucija u Turskoj, nasilje nad izbjeglicama, pretjerana seksualizacija djece, otvorenost i transparentnost europskih institucija, kao i rodna ravnopravnost, prvenstveno vezano uz sudjelovanje žena u oružanim snagama.

Ovo je zasjedanje obilježeno i pokretanjem kampanje od strane Parlamentarne skupštine VE pod nazivom  NoHateNoFear, a odnosi se na borbu protiv terorizma i rastuću sumnjičavost i neprijateljstvo koje se razvija na temelju straha od terorizma. Terorizam je nasilje smišljeno kako bi izazvalo atmosferu očaja, panike i ljutnje ali djeluje samo onda kada strah i ljutnja diktiraju što će se događati, naglasio je Pedro Agramunt, predsjednik PSVE-a, dodavši kako ne smijemo pasti u takvu stupicu jer joj je glavni cilj da nas podijeli. Navedenom kampanjom PSVE želi pokrenuti što veći broj ljudi, posebno javnih osoba i političara, kako bi se jasno reklo „ne“ atmosferi straha i mržnje.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove