Josip Kregar primio izaslanstvo njemačkih parlamentaraca

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Josip Kregar sastao se s izaslanstvom zastupnika Njemačkog Bundestaga, Bavarskog Landtaga, predstavnika bavarskih medija i članova Bavarsko-hrvatskog društva koji u organizaciji Instituta za međunarodne konferencije Zaklade Hannsa Seidela u Münchenu i zagrebačkog ureda borave u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

U ime Zaklade Hanns Seidel domaćinu se zahvalio Klaus Fiesinger, načelnik Odjela za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu i Kavkaz, naglasivši kako su svi članovi izaslanstva predstavnici institucija koje su pomno pratile razvoj situacije u Hrvatskoj, posebice Zaklada, koja u Hrvatskoj djeluje od 1996. godine. Osvrnuo se i na jučer održanu, vrlo uspješno, konferenciju na temu „Perspektive članstva Hrvatske u Europskoj uniji“. Konferencija je pružila platformu za informiranje i razmjenu mišljenja zastupnika Bundestaga, Bavarskog Landtaga i ostalima o aktualnim političkim temama, ali i za intenziviranje bilateralnih kontakata.

Voditelj izaslanstva Franz Obermeier, zastupnik u Njemačkom Bundestagu, najavio je kako će Bundestag 16. svibnja ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, a zanimalo ga je postoji li koncept hrvatske gospodarske budućnosti prenijevši određenu skepsu njemačkih investitora.

Josip Kregar naglasio je kako je Hrvatska devedesetih godina, radeći na zakonima vezanima za privredu, većinu svojih zakona napisala upravo prema njemačkom uzoru, želeći se što bolje uklopiti u europsko gospodarstvo. Upoznao je njemačko izaslanstvo s novinama u hrvatskom pravosuđu: povećanje učinkovitosti i razine postupaka, smanjenje cijena postupaka, profesionalizacija i ulaganje u stručnost sudaca i informatizacija pravosuđa. „Ulazak u Europsku uniju nije trenutak, već proces za koji želimo biti sigurni da se nastavlja pod istim okolnostima“, rekao je Kregar.

Obermeiera je zanimalo jesu li provedene reforme zaživjele u hrvatskoj praksi, te može li njemačkim investitorima prenijeti poruku da slobodno odagnaju brige jer je Hrvatska na dobrome putu.

Kregar je sugovornika uvjerio kako je u Hrvatskoj postignuta dostatna razina sigurnosti pravnih propisa, međutim, složio se da se razlozi za zabrinutost investitora ponajprije trebaju potražiti u dubokoj gospodarskoj krizi u kojoj se zemlja nalazi, to je kriza gospodarskog koncepta i neće se riješiti u godinu dvije, rekao je Kregar. U usporedbi s nekim europskim zemljama, Hrvatska, pak, pokazuje snažnije znakove oporavka. Cijena krize su socijalni nemiri i određena zabrinutost investitora. Treba pak naglasiti, istaknuo je Kregar, kako su dosta dobri rezultati postignuti u rješavanju korupcije.

Njemačko izaslanstvo zanimalo je koje gospodarske grane, sirovine, prerađivačku industriju Hrvatska vidi kao mogućnost ostvarivanja gospodarskog rasta, smatrajući kako je uz hrvatsku stopu nezaposlenosti dosta teško izdržati.

Josip Kregar istaknuo je neke dijelove sjeverozapadne Hrvatske koji su orijentirani na turizam i malu industrijsku proizvodnju, te već sada mogu konkurirati prosječnim europskim zemljama i biti komplementarni europskom gospodarstvu. Kao mogućnost investicijske suradnje s njemačkim poduzetnicima Kregar je istaknuo energetiku, budući da Hrvatska ima visok stupanj ovisnosti o energetskom uvozu, nadalje potreban nam je stabilan plinski partner koji će postojeću plinsku mrežu dovesti do krajnjeg korisnika.

Josip Kregar otvorio je još jednu temu, a to je kriza poljoprivrede i sela, naglasivši kako se stabilnost hrvatskog društva stoljećima oslanjala na stabilno selo. Ono je u međuvremenu doživjelo ekonomsku stagnaciju, moglo bi se čak reći katastrofu. Potencijali postoje, a modernizacijom bi se mogli postići bolji rezultati. Seljaci ne poznaju dovoljno tržište i nemaju moderne tehnologije, pa Kregar i poljoprivredu vidi kao kandidata za njemačke investicije. 

Autor: Služba za medije