Josip Leko primio izaslanstvo Kraljevine Tajland na čelu s generalom Teeradejem Meepienom

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko primio je izaslanstvo Kraljevine Tajland koje je predvodio general Teeradej Meepien, predsjednik Senata i potpredsjednik Državnog vijeća Instituta kralja Prajadhhipoka. 

Potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko uvodno je gostima zaželio dobrodošlicu, istaknuvši dobru suradnju Hrvatske i Kraljevine Tajland na načelima dobrih političkih odnosa. Prijateljski odnosi potvrđeni su u svim dosadašnjim bilateralnim susretima na najvišim političkim razinama, a očekujemo da će se takva tradicija nastaviti i u budućnosti, suglasni su sugovornici.

Gosti s Tajlanda upoznali su potpredsjednika Odbora Leku s nastankom i radom Instituta kralja Prajadhipoka. Članovi Instituta su senatori, predstavnici ministarstva, diplomati i drugi visoki dužnosnici. Unutar Instituta nalaze se i dva poznata koledža, za lokalnu upravu i političke znanosti. U sklopu Instituta nalazi se i istraživački centar koji se bavi istraživanjem demokracije. To je jedinstven tip instituta, posebice stoga što je vezan uz parlament, zaključio je predsjednik Senata Tajlanda general Teeradej Meepien.

U nastavku se razgovaralo o demokratskom političkom sustavu Republike Hrvatske. Josip Leko istaknuo je razdoblje od 1991. do 2000. godine kao vrijeme u kojem je Republika Hrvatska bila organizirana kao predsjednička demokracija. Predsjednik Republike biran od svih građana imao je demokratski legitimitet i bio je odgovoran narodu. Predsjednik je predlagao vladu, a vlada je bila odgovorna predsjedniku i parlamentu. Taj sustav pokazao se uspješnim u ratnom razdoblju, dodao je Leko. Od 2000. godine - promjenama Ustava na snazi je parlamentarni sustav. Parlament je najvažnija demokratska institucija koju biraju građani, a parlament bira vladu. Predsjednik se bira neposredno, odgovoran je za stabilnost državne vlasti, sukreator je vanjske politike i suodgovoran je za sigurnost i stabilnost zemlje.

Autor: Služba za odnose s javnošću