Jozo Radoš sudjelovao na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Atena – Sastanak predsjednika odbora uključenih u COSAC, Konferenciju odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, održan je 26. i 27. siječnja u Ateni. Ujedno je to bio prvi u nizu međuparlamentarnih sastanaka koji će se održati u okviru šestomjesečnog grčkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora na sastanku je zastupao njegov potpredsjednik Jozo Radoš.

Glavne teme sastanka bile su uloga institucija u približavanju Europske unije građanima te predstavljanje prioriteta grčkog predsjedanja Vijećem. Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič je - govoreći o ulozi instutucija - naglasio važnost nadolazećih izbora za Europski parlament kao i prve uspješne Europske građanske inicijative "Pravo na vodu" za vraćanje povjerenja europskih građana. 

U nastavku sastanka, prioritete grčkog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavio je potpredsjednik grčke vlade i ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos koji je osobito istaknuo da će se grčko predsjedanje usredotočiti na rješavanje posljedica gospodarske krize, čime bi Grčka trebala pokazati kako može biti odlučan akter u Europskoj uniji. Budući da nakon Grčke predsjedanje Vijećem preuzima Italija, dvije države iskoristit će 2014. kao 'godinu Sredozemlja'. Među prioritetima grčkog predsjedanja stoga će se isticati pomorska politika i osnaživanje kontrole nad vanjskim granicama Europske unije, osobito kada je riječ o nezakonitim migracijama preko Sredozemlja.

Sastanak je zaključen usvajanjem Izjave o aktualnim događanjima u Ukrajini. Sudionici su Izjavom osudili upotrebu nasilja protiv ukrajinskih prosvjednika te pozvali na pronalazak mirnog rješenja postojećih nesuglasica. Izjavom se posebno pozivaju zastupnici ukrajinske Verkhovne Rade na preuzimanje političke odgovornosti i poduzimanje potrebnih radnji kako bi se okončali sukobi vlasti i oporbe.
 

Autor: Odbor za europske poslove