Komemoracija u čast Oliveru Dragojeviću održana u splitskom HNK

Split – Komemoracija u čast Oliveru Dragojeviću u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu okupila je članove obitelji, državni vrh, kolege i prijatelje preminuloga hrvatskog glazbenika.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je došao odati počast tom istinskom velikanu hrvatsku glazbe, upisao se u knjigu žalosti te je uoči komemoracije rekao kako je Oliver Dragojević bio veliki čovjek i umjetnik koji je obilježio naše živote i dao nam puno plemenitih osjećaja, a narod mu sada sve to vraća. "Zaista su emocije koje je pobudio rijetko viđene", istaknuo je Jandroković.

„On je bio veliki glazbenik i umjetnik, ali očito je svojom ljudskošću, dobrotom i toplinom ljude privukao sebi. Svi ga poštujemo kao vrhunskog glazbenika, njegove pjesme obilježile su naše živote. Dolazeći iz Zagreba do Splita jedna radijska postaja puštala je samo njegove pjesme i onda shvatite da ne samo da znate sve njegove pjesme nego gotovo svaki stih. Toliko duboko je ušao u naše živote, a oni koji su ga poznavali, ali i oni koji ga nisu poznavali zapravo su s njim živjeli”, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Premijer Andrej Plenković  uoči komemoracije rekao da je danas Dan nacionalne sućuti, da nam je svima žao zbog njegovog odlaska, jer je to veliki gubitak za hrvatsku kulturu, glazbu i za tkivo hrvatskog društva. Oliver Dragojević je za premijera bio duša Hrvatske, a ono što je on dao u posljednjih pola stoljeća brojnim generacijama ljudi je nešto što nas je obilježilo, što je dio našeg identiteta, emocija i naših odrastanja.

Svoj žal za Oliverom iskazala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović riječima da je danas tužna zato što je otišao čovjek koji je obilježio ne samo cijeli njezin život i djetinjstvo, čovjek s čijim je pjesmama je odrastala, maštala, radovala se, ponekad plakala, već i čovjek koji je toliko značio za Hrvatsku.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je kako mu se čini  da su Olivera  anđeli nebeski pozvali da im održi jedan koncert. 
 

Autor: Hina/ Ured predsjednika Sabora