Kovač i Stier primili argentinskog veleposlanika Maximiliana Gabriela Gregoria Cernadasa

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjske poslove Miro Kovač i član Odbora Davor Ivo Stier primili su u petak Maximiliana Gabriela Gregoria Cernadasa, veleposlanika Argentinske Republike u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Budimpešti. Sudionici sastanka razgovarali su o novim pravcima u argentinskoj politici, odnosima dviju država te potrebi jače gospodarske suradnje u budućnosti.

Veleposlanik Cernadas istaknuo je kako se u novije vrijeme argentinska vanjska politika usmjerila na promjene u gospodarstvu radeći na jačanju rasta i održivog razvoja zemlje. Usmjereni smo na veću trgovinsku razmjenu i povećanje investicija, rekao je Cernadas. S tim u vezi naglasio je kako se upravo gospodarski odnosi Hrvatske i Argentine trebaju ojačati. Smatra da je suradnja između Argentine i Hrvatske poželjna na jednoj višoj razini, primjerice kroz informacijsku tehnologiju (IT), napomenuvši kako u tom sektoru postoje potencijali jačanja daljnjih veza između dviju država.

Cernadas je spomenuo i hrvatsko iseljeništvo kao važan faktor povezivanja dviju država, posebno se osvrnuvši na mnoge zaslužne Hrvate u Argentini koji su dali značajan doprinos toj zemlji u području znanosti, obrazovanja, kulture, gospodarstva, ali i svim ostalim područjima.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Kovač složio se s veleposlanikom Cernadasom u ocjeni važnosti uloge iseljenika u ojačavanju bilateralnih odnosa te spomenuo kako je važnost Hrvata koji žive izvan domovine prepoznata u mnogim državama. Rekao je kako postoji velik prostor za daljnji razvoj odnosa Hrvatske i Argentine posebice na području gospodarske suradnje i trgovinske razmjene te izrazio spremnost za konkretno povezivanje tvrtki obiju država koje su zainteresirane za suradnju.

Bilo je riječi i o važnosti završetka pregovora o sporazumu između Europske unije i Mercosura, argentinskom predsjedanju skupinom G20 u 2018. godini, njezinom skorom pristupanju OECD-u te ministarskom sastanku WTO-a koji će se u prosincu održati u Buenos Airesu.

Autor: Služba za medije