Kovač, Milošević i Stričak primili visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević s članovima odbora te potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak primili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednicu Europske komisije Federicu Mogherini.

Na sastanku se, između ostaloga, razgovaralo o sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, proširenju Unije na jugoistok Europe te drugim vanjskopolitičkim prioritetima Unije.

Predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini posebno se osvrnula na proces proširenja Europske unije na jugoistok Europe, istaknuvši vrlo važnu ulogu Hrvatske kao faktora sigurnosti i stabilnosti na ovom području. –Potrebno je pojačati angažman Europske unije na području jugoistočne Europe, a Hrvatska u tom procesu može pružiti vrlo značajnu podršku, posebice u kontekstu reformi, kazala je Mogherini, istaknuvši važnost ispunjavanja uvjeta te temeljnih vrijednosti demokracije i vladavine prava.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević izvijestili su Federicu  Mogherini o vanjskopolitičkim prioritetima  Hrvatske, naglasivši  kako se hrvatska strana zalaže za nastavak politike proširenja Unije koja je nužan jamac sigurnosti i stabilnosti ovog dijela Europe.- Hrvatska podupire europsku perspektivu država jugoistočne Europe te posebnu pažnju posvećuje europskom putu Bosne i Hercegovine, istaknuo je Miro Kovač.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, pri čemu je istaknuta potreba snažnije i efikasnije obrambene politike. Bilo je riječi i o odnosima Unije sa SAD-om i Afrikom, posebice u kontekstu  suradnje na razvojnom i infrastrukturnom planu.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini sastala se i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Autor: Služba za medije