Ljubić i Hajduković sudjelovali na konferenciji Parlamentarne mreže politika o dijaspori

Kijev - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić i član Odbora te član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Domagoj Hajduković sudjelovali su na regionalnoj konferenciji Parlamentarne mreže politika o dijaspori u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja je bila u znaku teme: "Platforma politika suradnje: uloga udruga dijaspore i njihova sinergija sa javnim vlastima kao platforme za suradnju". Konferencija je održana u ukrajinskom parlamentu, Verhovnoj Radi.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici parlamenata zemalja članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kao i predstavnici drugih neeuropskih zemalja koji se bave pitanjima dijaspore. Konferencija je podijeljena u tri dijela. U svakom dijelu konferencije glavni govornici, sudionici konferencije i članovi Mreže predstavljaju institucionalni i pravni okvir te politike i iskustva svoje zemlje vezane uz suradnju i zaštitu prava njihove dijaspore.
  
Konferenciju su otvorili potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Volodymyr Ariev (Ukrajina) te koordinator Parlamentarne mreže Andrea Rigoni (Italija) na odlasku, koji su pozdravili sve sudionike Konferencije te istaknuli važnost političkog dijaloga i suradnje između parlamenata kako bi se mogle razmijeniti politike i iskustva vezana uz pitanja dijaspore. Također su naglasili zadovoljstvo uspješnim radom Parlamentarne mreže koja je započela s radom prije godinu dana.

U prvom dijelu konferencije posvećenom razvoju pravnih osnova za suradnju s dijasporom i ulozi nacionalnih parlamenata, predsjednik saborskoga Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić upoznao je prisutne s poviješću hrvatske emigracije, institucionalnim okvirom Republike Hrvatske koji brine o Hrvatima izvan Hrvatske, djelokrugom rada Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske na parlamentarnoj razini kao i sa značajnim doprinosom dijaspore za Hrvatsku. Rasprava koja je uslijedila pokazala je da je primjer hrvatskog institucionalnog okvira kojim je uređeno pitanje suradnje i brige o dijaspori, dobar koncept i za ostale zemlje.

Na kraju konferencije doneseni su zaključci koji će biti uključeni u završni dokument Parlamentarne mreže politika o dijaspori. Za novog koordinatora Parlamentarne mreže izabran je Duarte Marques, član izaslanstva Portugala u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Dodjela nagrade za najbolju asocijaciju koja brine o svojoj dijaspori odgođena je za sljedeću godinu.

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske