Ljubica Lukačić s predstavnicima Human Rights Watcha: Prioritet nam je partnerski odnos prema osobama s invaliditetom

Zagreb - Članica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ljubica Lukačić te predsjednik i član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac i Bojan Glavašević održali su u utorak dva radna sastanka s predstavnicima međunarodne nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) Philippeom Damom, direktorom za zagovaranje za Europu i središnju Aziju i Eminom Ćerimović, istraživačicom u Odjelu za prava osoba s invaliditetom, koji borave u višednevnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojega će se susresti i s predstavnicima izvršne vlasti, državnih institucija i nevladinih organizacija.

Tijekom razgovora u Saboru naglasak je stavljen na problematiku promicanja, ostvarivanja i unaprjeđivanje prava osoba s invaliditetom u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Istaknuto je kako je Hrvatska bila među prvim državama u svijetu koja je ratificirala Konvenciju 1. lipnja 2007. potvrdivši time opredjeljenje hrvatskog društva i njegovih institucija za puno ostvarivanje svih temeljenih ljudskih prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Predstavnici HRW-a osvrnuli su se na ostvarenja Hrvatske u proteklom razdoblju te na aktualne procese i izazove u pogledu provedbe mjera deinstitucionalizacije i rješavanja pitanja poslovne sposobnosti i skrbništva za osobe s invaliditetom.

Ljubica Lukačić izvijestila je predstavnike HRW-a o aktivnostima i tematskim sjednicama Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, zakonodavnim aktivnostima te suradnji s relevantnim civilnim udrugama, resornim i drugim ministarstvima te Vladom RH u području prava osoba s invaliditetom. – Ova Vlada i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku odlučili su se za partnerski odnos prema osobama s invaliditetom i sve naše aktivnosti i napori usmjereni su kontinuiranom poboljšanju njihovoga položaja, kazala je Lukačić te dodala kako je u tom cilju u tekućem mandatu osnovano posebno Povjerenstvo Vlade RH za osobe s invaliditetom kojemu će se, između ostaloga, prije slanja u zakonodavnu proceduru na razmatranje, raspravu i očitovanje predstaviti svi prijedlozi zakona koji se odnose na osobe s invaliditetom.

Emina Ćerimović pohvalila je napredak Hrvatske kao primjer ostalim državama u okruženju, apelirajući ujedno na zadržavanje primjerene dinamike implementacije mjera deinstitucionalizacije i smještaja osoba s invaliditetom u organizirane životne zajednice, pri čemu je kao primjer dobre prakse, između ostaloga, navela Centar za rehabilitaciju u Ozlju.

Osvrt na aktivnosti i tematske sjednice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u vezi s osobama s invaliditetom dao je Milorad Pupovac koji je istaknuo kako je Odbor 16.ožujka 2018. godine bio pokroviteljem okruglog stola na kojemu se raspravljalo upravo o procesu deinstitucionalizacije u Republici Hrvatskoj kao i o implementaciji UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. –Na tom okruglom stolu su osobe koje žive s različitim invaliditetima imale priliku govoriti o problemima s kojima se svakodnevno susreću, rekao je Pupovac te je zaključno naglasio kako Odbor na svoje sjednice redovito poziva predstavnike Ureda pravobranitelja te radi na senzibiliziranju šire javnosti, promicanju jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom te na stvaranju inkluzivnog društva.

Autor: Služba za medije