Marija Pejčinović Burić primila izaslanstvo Senata Francuske Republike

Zagreb - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republika Hrvatska – Europska unija Marija Pejčinović Burić primila je u posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove Senata Francuske Republike koje je predvodio predsjednik Odbora Simon Sutour.

Nakon uvodnog predstavljanja članova izaslanstva Senata Francuske Republike, Pejčinović Burić je istaknula da je delegacija posjetila Hrvatsku u povijesnom trenutku za Republiku Hrvatsku, pred potpisivanje pristupnog ugovora s Europskom unijom, ali i pred predstojeće parlamentarne izbore. Pejčinović Burić je uz to dodala da Hrvatsku očekuje i vrlo važan referendum o pristupanju Uniji. "Prema itinereru", istaknula je, "očekujemo da će 1. prosinca Europski parlament dati suglasnost za pristup Hrvatske Europskoj uniji, 9. prosinca potpisat ćemo ugovor, a negdje početkom veljače održati referendum za pristup Uniji." Pejčinović Burić je naglasila da se referendum mora održati što ranije budući da ugovor mora ratificirati Hrvatski sabor, a potom i svih 27 članica. 

Na pitanje o reformama, Pejčinović Burić je rekla da su dvije najvažnije reforme koje treba završiti pravosudna, kojoj je pravni okvir završen, no slijedi implementacija te imenovanje sudaca po novom zakonu, a mora se završiti i reformu javne uprave, njezinom potpunom depolitizacijom.

Članovi Senata su istaknuli da je Republika Hrvatska najbolje pripremljen kandidat za članstvo i već odavno dio Europe, dodavši kako su naši pregovori bili iscrpljujuća i teška bitka. Pejčinović Burić se složila, rekavši kako se tijekom pregovora činilo da "to svjetlo na kraju tunela stalno izmiče". Francusko izaslanstvo i Pejčinović Burić su se složili da je daljnje širenje Unije najbolja garancija mira i stabilnosti te su najavili da će po povratku u Francusku donijeti prijedlog rezolucije kojom se ističe da je članstvo RH u EU od izuzetne važnosti za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe. Pejčinović Burić je ponovila da će Republika Hrvatska aktivno pomagati zemljama u okruženju tijekom njihovog puta prema EU.

U razgovoru je bilo riječi i o slobodi i pluralizmu medija, ženskim pravima te zastupljenosti žena u politici, a dosta se govorilo i o trenutačnoj gospodarskoj i monetarnoj krizi koja trese EU.

Autor: Služba za odnose s javnošću