Marija Pejčinović Burić sudjelovala u radu foruma o razvojnoj pomoći

Rim – Forum „Uloga nacionalnih i lokalnih dionika u doprinosu kvaliteti i učinkovitosti razvojne pomoći“ održan je 12. i 13. lipnja 2008. u Rimu. U ime Hrvatskog sabora u radu foruma sudjelovala je zastupnica Marija Pejčinović Burić, govoreći o hrvatskim iskustvima u davanju i primanju razvojne pomoći.

Organizator skupa je Odbor za socijalna i ekonomska pitanja Ujedinjenih naroda - ECOSOC, uz potporu Vlade Italije i u partnerstvu s Interparlamentarnom unijom te nekoliko drugih međunarodnih organizacija. Glavna pitanja o kojima se raspravljalo bila su usklađivanje razvojne pomoći s nacionalnim razvojnim strategijama, reforma tzv. uvjetovanosti davanja pomoći i vezane pomoći, razmatranje prednosti i nedostataka različitih oblika razvojne pomoći. Temeljna zadaća sudionika skupa bila je pružiti zaključke i preporuke koji će osigurati da pogled na ova pitanja iz perspektive parlamenata, lokalnih vlasti i civilnog društva bude uključen u razmatranja Foruma o razvojnoj suradnji koji će se održati 30. lipnja i 1. srpnja ove godine u New Yorku.

Na skupu su, među ostalima, govorili pomoćnik glavnog tajnika UN-a Sha Zukang, predsjednik Interparlamentarne unije Pier Ferdinando Casini, potpredsjednik ECOSOC-a Andrei Dapkiunas, glavni direktor Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu Jacques Diouf, podtajnik Ministarstva vanjkih poslova Talijanske Republike Enzo Scotti i brojni drugi visoki dužnosnici. Forum je ujedno bio i glavni pripremni skup za prvi sastanak Foruma o razvojnoj suradnji, kojeg je po preporuci Svjetskog summita UN-a iz 2005. godine, utemeljio ECOSOC.

Autor: Internet redakcija