Marija Vukobratović s otpravnikom poslova veleposlanstva Litve Raudonikisom i načelnikom Ureda veleposlanstva Litve u Zagrebu Stankevičiusom

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko–litvanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Marija Vukobratović održala je prvi sastanak s otpravnikom poslova veleposlanstva Litve u Beču Edvilasom Raudonikisom i načelnikom Ureda veleposlanstva Litve u Zagrebu Deividasom Stankevičiusom. 

Uvodno je Raudonikis prenio zahvalu predsjednika litvanskog parlamenta za poziv koji mu je uputio predsjednik Hrvatskoga sabora te izrazio nadu kako će se posjet ostvariti tijekom ove godine. Izvijestio je da će Litva 1. ožujka 2013. godine otvoriti Ured veleposlanstva Litve u Zagrebu. Na sastanku je usuglašeno stajalište žurne potrebe razvoja parlamentarne diplomacije, osobito u smislu pomoći i prenošenja iskustava koja Litva ima vezano uz punopravno članstvo u Europskoj uniji. 

Prezentirajući pozitivna iskustva Litve u korištenju fondova Europske unije, a kojim sredstvima je unaprijedila proizvodne tehnologije i konkurentnost vlastite proizvodnje, što je uvelike utjecalo i na gospodarsku stabilnost zemlje, Raudonikis je upozorio na potrebu ulaganja u stručnost osoba uključenih u izradu programa, a u cilju bržeg i učinkovitijeg konzumiranja prava koja su državama članicama EU zajamčena. Nadalje su sudionici sastanka iskazali potrebu poticanja gospodarske suradnje dviju zemalja i stvaranja pozitivne klime za uspostavu poslovnih kontakata, osobito na području turizma, te povećanja robne razmjene koja se trenutno odvija u malim iznosima, uglavnom zbog nedovoljnog poznavanja tržišnih prilika. Obostrano je izražena nada kako će se otvaranjem Ureda veleposlanstva Litve u Zagrebu intenzivirati bilateralna suradnja između te je usuglašena potreba skore organizacije sastanka parlamentarnih skupina prijateljstva dviju država.
 

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Litva