Mario Zubović primio Izaslanstvo Odbora za Europsku uniju Senata Češke Republike

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je u posjet Izaslanstvo Odbora za Europsku uniju Senata Češke Republike.

Sugovornici su ocijenili bilateralne odnose Češke i Hrvatske vrlo dobrima i prijateljskima. Predsjednik Odbora za Europsku uniju Senata Češke Republike Ludĕk Sefzig rekao je kako Češka snažno podupire pristupanje Hrvatske EU.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović upoznao je goste s glavnim smjernicama hrvatske vanjske politike. Osvrnuvši se na stanje u regiji, rekao je kako je Hrvatska zainteresirana za još intenzivniji razvoj bilateralnih odnosa sa susjednim zemljama te budućnost ove regije vidi u okviru euroatlantskih integracija. U tom kontekstu posebno je istaknuo Bosnu i Hercegovinu u kojoj živi veliki broj pripadnika hrvatskog naroda. Mario Zubović pozdravio je i nedavnu pobjedu proeuropskih snaga na izborima u Srbiji, rekavši kako se nada da će Srbija sada odlučnije krenuti europskim putem. Na sastanku su razmijenjena i stajališta o nezavisnosti Kosova.

Kako i Hrvatska i Češka sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu, sugovornici su razmijenili iskustva u tom području. Naglašena je i uloga NATO-a kao jakog čimbenika sigurnosti za obje zemlje.

Autor: Služba za odnose s javnošću