Mario Zubović primio zamjenicu ministra vanjskih poslova Egipta Wafaau Bassim

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u radni posjet predstojnicu Ureda i zamjenicu ministra vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Wafaau Bassim. Ovo je prvi visoki posjet egipatskih dužnosnika Republici Hrvatskoj od neovisnosti, odnosno međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 

U razgovoru je istaknuta obostrana želja za razvijanjem dobrih političkih i gospodarskih veza između dvije zemlje, a posebice je izražen interes za nastavkom parlamentarne suradnje na razini srodnih parlamentarnih odbora. 

Mario Zubović upoznao je visoku gošću sa strukturom Hrvatskoga sabora u ovom sazivu, te njegovom ulogom u procesu pregovora Hrvatske sa EU. Pritom je podcrtao da je hrvatska vanjska politika usmjerena na ulazak u punopravno članstvo Hrvatske u EU i NATO-savez kao svoje glavne prioritete, a zadaća Hrvatskoga sabora u tom je poslu iznimno velika, posebice na planu uskladbe hrvatskoga zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU. Zubović je rekao da je Hrvatskoj vrlo važna regionalna suradnja i dobri odnosi sa svim svojim susjedima, naglasivši da Hrvatska podupire proeuropske snage u tim zemljama, jer smatra da sve one svoju perspektivu mogu naći unutar zajedničke obitelji EU, ukoliko provedu proces demokratizacije i nužnih reformi.

Wafaau Bassim istaknula je da Arapska Republika Egipat snažno podržava „vraćanje Hrvatske u krilo Europe“ i želi Hrvatsku što prije vidjeti kao članicu EU, objašnjavajući to riječima da će „tada Egipat dobiti još jednog prijatelja i zagovornika svojih interesa u EU“. Tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje imaju još jednu značajnu poveznicu i interes za suradnju, a to je povezivanje putem brige za Mediteran. 

Razmijenjena su mišljenja o svim aspektima mogućeg povezivanja, posebice u cilju jačanja svjetskog mira i širenja zona sigurnosti i stabilnosti, za koje se zalažu jedna i druga država, svaka na svom području, te zajednički, podupirući jedna drugu.

Mario Zubović uputio je poziv vanjskopolitičkom odboru egipatskog parlamenta da posjeti Hrvatski sabor, podsjetivši da je u prošlom sazivu domaćin Odboru za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora koji je boravio u Egiptu 2003. godine bio Odbor za vanjsku politiku Narodne skupštine Egipta. 

Autor: Služba za odnose s javnošću