Mario Zubović sastao se s izraelskim dužnosnikom Aharonom Leshno Yaarom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je u radni posjet zamjenika glavnog ravnatelja i predstojnika Odjela UN-a i međunarodnih organizacija Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael Aharona Leshno Yaara.

Na početku sastanka sugovornici su istakli da su odnosi između dviju država jako dobri, no da još postoji velik prostor za unaprjeđenje suradnje na gospodarskom planu. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović upoznao je goste s rezultatima nedavnih parlamentarnih izbora i vanjskopolitičkim prioritetima RH koji ostaju nepromijenjeni, a to su članstvo u NATO-u i pridruživanje Europskoj uniji. Izrazio je uvjerenje da će pregovori za pristupanje EU biti dovršeni u 2009. godini. 

Aharon Leshno Yaar čestitao je Hrvatskoj na izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, dodavši kako je taj izbor potvrda vjerodostojnosti i stabilnosti politike RH.

Sudionici razgovora izmijenili su i stajališta o važnijim pitanjima iz djelokruga Vijeća sigurnosti UN-a, s posebnim osvrtom na stanje na Bliskom istoku te o mogućim implikacijama proglašenja neovisnosti Kosova. Aharon Leshno Yaar naglasio je pozitivne pomake u razgovorima o priznavanju palestinske države te je izrazio nadu da će se dogovor postići do kraja 2008. godine. Mario Zubović rekao je da Hrvatska pomno prati razvoj zbivanja na Bliskom istoku, posebno imajući u vidu nove dužnosti koje ima kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji te je najavljen mogući posjet izraelskih parlamentaraca Hrvatskom saboru još u ovoj godini.

Autor: Služba za odnose s javnošću