Marko Pavić razgovarao s glavnim tajnikom Unije za Mediteran Nasserom Kamelom o borbi protiv klimatskih promjena

Zagreb – Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Marko Pavić, na inicijativu organizacije Prijatelji Europe (Friends of Europe), sudjelovao je u petak na sastanku održanom videokonferencijskim putem s glavnim tajnikom Unije za Mediteran Nasserom Kamelom. 

Teme razgovora bile su suradnja Europske unije i država Mediterana s naglaskom na klimatske promjene i energetsku sigurnost. Marko Pavić izvijestio je sudionike o zaključcima Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran koji je u veljači održan na sveučilištu Aveiro u Portugalu.

Naglasio je važnost koordiniranih napora za ublažavanje klimatskih promjena, posebno na mediteranskom području, koje je izloženo porastu razine mora, poplavama i sušama. Pavić je također rekao kako Europska unija u tom smislu treba intenzivnije surađivati s državama sjevera Afrike. Izrazivši umjereni optimizam u postizanju uspjeha u smanjenu emisija ugljika na globalnoj razini, Pavić je podsjetio na ambiciozni plan Europske unije da postane prvi neutralni kontinent za emisije ugljika do 2050. godine.

Zaključno je istaknuo kako je Hrvatska predana nastojanjima da smanji svoje emisije ugljičnog dioksida.