Mato Franković sudjelovao na sastanku Stalnog Odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Madrid - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Mato Franković sudjelovao je na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Sastanak se održao u španjolskom Senatu, u okviru proslave 40. obljetnice pristupanja Španjolske Vijeću Europe.

Sastanak je otvorio Pedro Agramunt, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Naglasio je istinsku posvećenost Španjolske vrijednostima i načelima Vijeća Europe. Istaknuo je da je demokratski sustav u Španjolskoj vrlo uspješan te podsjetio da je proces demokratske tranzicije Španjolske poslužio kao primjer mnogim zemljama. Zastupnicima se obratio i Pío García-Escudero, predsjednik Senata, koji je istaknuo važnost Vijeća Europe u zaštiti demokratskih načela.

Na dnevnom redu bila je rasprava s Christianom Ahlundom, predsjednikom Europske komisije protiv rasizma i netolerancije, kao i rasprava s predstavnicima ruskog parlamenta o modalitetima suradnje između Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i ruskog parlamenta u 2017. Između ostalih točaka na dnevnom redu raspravljena su i izvješća o osiguranju pristupa zatočenika odvjetnicima i političkim pravima osoba s invaliditetom kao demokratskim pitanjem.

Parlamentarni zastupnici iz svih država članica Vijeća Europe na sastanku Stalnog odbora podržali su inicijativu #NoHateNoFear - bez mržnje i straha.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove