Milijan Brkić sudjelovao na XV. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative

Ioannina - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić sudjelovao je na XV. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative koja se pod predsjedanjem helenskoga parlamenta održala 6. i  7. travnja ove godine.

Glavne teme konferencije, na kojoj su sudjelovali najviši predstavnici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Crna Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske, bile su "Plavi rast u Jadransko-jonskoj regiji: potrebe i mogućnosti" i "Važnost parlamentarne dimenzije Jadransko-jonske inicijative".

U svom obraćanju potpredsjednik Sabora Brkić istaknuo je da je Hrvatska od samog početka uspostave jadransko-jonske suradnje prepoznala njezine mogućnosti – ne samo kao foruma za razmjenu političkih mišljenja već kao i multilateralnog okvira za afirmaciju njezine jadranske dimenzije, prije svega putem konkretnih projekata. U tom smislu, naglasio je da jedan od prioriteta daljnjeg razvoja jadransko-jonskog područja ostaje bolje prometno povezivanje i završetak jadransko-jonskog prometnog pravca, koji će u konačnici omogućiti povezivanje prometnih tokova zapadne i središnje Europe sa zemljama jugoistočne Europe i dalje Bliskog istoka.

Pozdravio je prioritet grčkog predsjedanja Inicijativom, odnosno nastavak gospodarskog rasta, posebno u okviru plavog gospodarstva, koji pruža velike mogućnosti – od obalnog turizma, plave energije, akvakulture, pomorskog i obalnog turizma do pomorskog rudarstva i plave tehnologije.

Pozdravio je također odluku o nastavku razgovora o izbjegličkoj i migracijskoj krizi u okviru Strategije EU-a za jadransko-jonsku makroregiju te namjeru da se o ovom problemu promišlja strateški i dugoročno. Nadalje, istaknuo je da su se Inicijativa i Strategija pokazale kao važni instrumenti koji mogu povezati oko iste ideje te da će bliska i partnerska suradnja kroz konkretne projekte zasigurno pridonijeti boljoj europskoj integraciji država nečlanica Europske unije. U tom smislu, zaključio je da u aktualnim okolnostima, kada europski projekt gubi svoju privlačnost, Hrvatska nastavlja čvrsto podupirati i promicati politiku proširenja kao jednu od najuspješnijih politika Europske unije, ali na temelju individualnih postignuća, uvjetovanosti i ispunjenja kriterija.

Konferencija je završila usvajanjem Zajedničke izjave predsjednika parlamenata.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić susreo se na marginama Konferencije s predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i potpredsjednikom Narodne skupštine Srbije Veroljubom Arsićem.

Autor: Ured za međunarodne odnose