Miljenić primio predsjednika francusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Blochea

Zagreb – Novoimenovani voditelj Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Orsat Miljenić u ponedjeljak je prvi put održao sastanak s Patrickom Blocheom, predsjednikom istovjetne skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini Francuske Republike. 

Budući da je razlog Blocheova posjeta Zagrebu izlaganje na konferenciji pod nazivom „Problemi medijskih sloboda u Europi“ koju organizira Hrvatsko novinarsko društvo i Zaklada Friedrich-Ebert, a uz potporu veleposlanstava Francuske, Norveške i Švedske, Miljenić i Bloche u razgovoru su istaknuli slobodu medija te su se složili da se već postavljeni i univerzalni standardi medijskih sloboda više nigdje u Europi ne bi smjeli dovoditi u pitanje. Sugovornici su istaknuli važnost neprofitnih medija koji drže otvorenim prostor slobode, i medijske i slobode općenito. 

U Nacionalnoj skupštini djeluje puno skupina prijateljstva sa zemljama članicama Ujedinjenih naroda, kazao je Bloche, od kojih su neke aktivnije od drugih. Skupina prijateljstva Francuske i Hrvatske, međutim, od samoga osnutka trajno se ističe svojom aktivnošću. Bloche, koji predsjeda tom Skupinom već četrnaest godina i koji je, kako kaže, sam proživio cijeli put ulaska Hrvatske u Europsku uniju, najvećim uspjehom smatra vrlo pozitivnu sliku Hrvatske u Francuskoj. Danas su te dvije prijateljske zemlje iznimno bliske u okviru EU-a bez obzira na promjene vlada u objema državama. Obojica pravnika po struci složila su se da je, između ostaloga, razlog takvim stabilnim i jakim vezama taj što Hrvatska i Francuska dijele isti način pravnoga razmišljanja i istu pravnu osnovu.

Uz dobru suradnju na međuvladinoj razini veoma je važan i doprinos parlamentarne suradnje u odnosima dviju država. Obojica voditelja vrlo su zainteresirana za daljnje produbljenje odnosa i vjeruju da mogu puno učiniti na tom planu.
 

Autor: Služba za medije