Milorad Pupovac primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Zastupničkoga doma parlamenta Talijanske Republike

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac sa članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Zastupničkoga doma parlamenta Talijanske Republike. 

Sugovornici su suglasni da je današnji sastanak još jedna potvrda dobrih odnosa dviju prijateljskih zemalja kao i prilika za proširenje suradnje dvaju odbora i dvaju parlamenata. Glavna tema razgovora bila je razmatranje mogućnosti za zajedničko djelovanje i suradnju na području stabilnosti jugoistoka Europe i južnog Mediterana. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma parlamenta Talijanske Republike Stefano Stefani istaknuo je političku situaciju na južnom Mediteranu kao važnu u kontekstu svjetskog mira i stabilnosti te naglasio potrebu za zajedničkim djelovanjem na postizanju mira na tom području. 

Italija i Hrvatska imaju odgovornost, ali i interes djelovati zajedno s obzirom na svoj geostrateški položaj, slažu se sugovornici. Jedan od  prioriteta Republike Hrvatske Jugoistočna je Europa te sigurnost i stabilnost te regije, naglasio je Pupovac, a Hrvatska može svojim iskustvom iz tranzicijskog razdoblja svakako doprinijeti učinkovitijem rješenju problema stabilnosti na području južnog Mediterana.

U nastavku razgovora članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora zahvalili su talijanskim kolegama na vrlo brzoj ratifikaciji hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji u obama domovima talijanskog parlamenta. Razgovor je zaključen dogovorom o skorom susretu i nastavku daljnje suradnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću