Milorad Pupovac primio predsjednicu estonskog parlamenta Ene Ergmu

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i članovi Odbora primili su u službeni posjet predsjednicu estonskog parlamenta Ene Ergmu s izaslanstvom. Bilateralni odnosi Hrvatske i Estonije su vrlo dobri i obilježava ih sadržajna i kvalitetna suradnja na mnogim područjima, obostrano je konstatirano.

Milorad Pupovac zahvalio je Estoniji na ukupnoj podršci koju je pružala Hrvatskoj u procesu pristupanju EU, kao i na njezinom zalaganju za uključivanje regije Jugoistoka Europe u proces eurointegracija. Hrvatski sabor namjerava vrlo brzo osnovati skupinu prijateljstva s Estonijom, kako bi se i tim putem međuparlamentarni odnosi osnažili. Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora istaknuo je da su prioriteti hrvatske politike posljednjih godina bili fokusirani na euroatlantske integracije i put Hrvatske prema članstvu u NATO-u i EU. Sad kad je Hrvatska završila pristupne pregovore i nadomak je punopravnom članstvu u EU, želi svoja iskustva podijeliti sa zemljama regije te podržati njihove europske aspiracije. Istaknuo je da Hrvatska ima iskustva, interese, ali i kapacitete da se zauzme za nastavak daljnjeg procesa proširenja EU u regiji. Hrvatska želi dati svoj doprinos ovom procesu, ne samo iz razloga što je obvezuje skrb za poziciju Hrvata u tim zemljama, već i stoga što prepoznaje svoje ekonomske interese na tom tržištu, a najvažnije od svega su pitanja razvoja i sigurnosti koje europska agenda na kojoj se zemlje regije mogu povezivati zasigurno donosi.
 
Predsjednica estonskog parlamenta izjavila je da estonski parlament ima namjeru ratificirati hrvatski pristupni ugovor vrlo skoro, u ožujku ili travnju. Uputila je čestitke Hrvatskoj na svim postignućima tijekom pristupnog procesa. Estonija je 2004. godine postala članica EU i od tada snažno podupire proces daljnjeg europskog proširenja. Estonija smatra da zemlje Balkana trebaju postati članice EU, jer su one dio Europe i prihvaćanje europskih vrijednosti na kojima počiva Europska unija vrlo je važno. Naglasila je da Estonija razvija blisku regionalnu suradnju s nordijskim i baltičkim zemljama koja se temelji na zajedničkim interesima. Suradnja obuhvaća i redovite kontakte na najvišoj vladinoj i parlamentarnoj razini. Estoniji kao članici EU je posebice značajna suradnja i sa zemljama Istočnog partnerstva, a davanje potpore demokratskim i tržišnim reformama u tim zemljama najbolji je način kako pridonijeti njihovoj političkoj i gospodarskoj stabilnosti.

Obostrano je ocijenjeno da je potrebno intenzivirati bilateralnu suradnju dvije prijateljske zemlje na područjima od obostranog interesa te nastaviti s redovitim međuparlamentarnim kontaktima i poticanjem suradnje parlamentarnih odbora u europskim poslovima.

Razgovaralo se i o mogućnostima razvoja gospodarskih aktivnosti i nastupa na dalekim tržištima srednje i istočne Azije, kao i mogućnostima suradnje i povezivanja sa zemljama Istočnog partnerstva, Rusije, itd.

Autor: Služba za odnose s javnošću