Milorad Pupovac primio talijansku veleposlanicu Emanuelu D'Alessandro

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio je u službeni posjet veleposlanicu Talijanske Republike u RH Emanuelu D'Alessandro.

Odnosi dviju zemalja prijateljski su i sadržajni, složili su se uvodno sugovornici, a ostvarena je i intenzivna suradnja na gospodarskom planu. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac zahvalio je Italiji na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj kroz proces pristupanja Europskoj uniji. Talijanska veleposlanica Emanuela D'Alessandro odgovorila je da Hrvatska ima potporu i u ovoj, završnoj, fazi. Talijanski zastupnički dom već je ratificirao hrvatski pristupni ugovor, a očekuje se i skora ratifikacija u Senatu, naglasila je. U tom kontekstu izražena je obostrana spremnost za razvijanjem novih modela suradnje u okviru EU.

Zaključivanjem pregovora i pozitivnim ishodom referenduma, Hrvatska je dobila novu perspektivu, rekao je Milorad Pupovac. Predstavio je vanjskopolitičke prioritete u sljedećem razdoblju; pozicioniranje Hrvatske u okviru Europske unije te razvoj suradnje u regiji. U tom smislu, posebna pozornost posvetit će se jačanju parlamentarne diplomacije kao i osnaživanju ostalih institucionalnih kapaciteta u vanjskoj politici. Sugovornici su također izrazili spremnost za jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u okviru Parlamentarne skupštine Mediterana. Zaključno je izražena obostrana spremnost za daljnjim unaprjeđivanjem parlamentarnih odnosa dviju zemalja.

Autor: Služba za odnose s javnošću