Milorad Pupovac primio ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je u posjet veleposlanika Ukrajine u RH Oleksandra Levčenka.

Sugovornici su razgovarali o razvoju parlamentarne suradnje između Hrvatske i Ukrajine osvrnuvši se i na nedavni posjet ukrajinskog Odbora za europske integracije Hrvatskome saboru. Započeta parlamentarna suradnja s Hrvatskim saborom bit će od iznimne koristi Ukrajini, rekao je veleposlanik Oleksandar Levčenko, a posebno iskustvo rada parlamenta u razdoblju pregovora za pristupanje. Veleposlanik Levčenko upoznao je zastupnika s aktualnim prilikama u Ukrajini, istaknuvši pritom hrvatski primjer borbe protiv korupcije. Obojica su se složila da je ona nužna i u kontekstu približavanje Europskoj uniji. 

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac naglasio je da Hrvatska, ni nakon zaključenja pristupnih pregovora, nije stala s borbom protiv korupcije. Bez borbe protiv korupcije nema ni ekonomskog oporavka, zaključio je. Govoreći o predstojećem razdoblju, Milorad Pupovac rekao je da se Hrvatska želi pozicionirati unutar EU kao politički, ali i ekonomski čimbenik. I u tom smislu postoje velike mogućnosti suradnje između Hrvatske i Ukrajine, posebno u sektoru gospodarstva i zajedničkog nastupa prema trećim tržištima. 

U završnom dijelu sastanka bilo je riječi o referendumu za pristupanje te o razvoju prava nacionalnih manjina nakon zaključenja pregovora. Milorad Pupovac rekao je da će za osiguranje adekvatne razine prava nacionalnih manjina, uz institucije države, biti suodgovorni i sami predstavnici manjina, njihova angažiranost i razvoj suradnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću