Milorad Pupovac sastao se s predsjednikom Nacionalnog Vijeća za ljudska prava Maroka El Yazamiem

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac održao je sastanak s predsjednikom Nacionalnog Vijeća za ljudska prava Kraljevine Maroka Drissom El Yazamiem. Sastanku je nazočila i veleposlanica Kraljevine Maroka u Republici Hrvatskoj Nour el Houda Marrakchi.

Predsjednik Odbora Pupovac uvodno je predstavio ovlasti i način rada Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ističući da Odbor pokriva puno tema i da često održava okrugle stolove i tematske sjednice. Pojasnio je rad institucija i sustav zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Naglasio je kako je Hrvatska tijekom pregovora za članstvo u Europskoj uniji učinila mnogo i stvorila sve zakonske pretpostavke u pogledu zaštite ljudskih prava. Rekao je kako, međutim, određeni problemi u praksi još uvijek postoje dodajući da su ljudska prava tema koja zahtijeva konstantan rad i posvećenost.

Driss El Yazami, predsjednik Nacionalnog Vijeća za ljudska prava Kraljevine Maroka, govorio je o dužnostima i dosadašnjim postignućima Nacionalnog Vijeća za ljudska prava. Govorio je i o zaštiti ljudskih prava u Maroku s posebnim naglaskom na migrantsku politiku i važnosti partnerstva s državama članicama Europske unije.

Tijekom sastanka istaknuto je da se zbog gospodarsko-socijalne situacije pažnja više nije toliko usmjerena na područje ljudskih prava. U nastavku se razgovaralo o migrantskoj politici i važnosti pronalaska prihvatljivog rješenja za tu krizu.

Sugovornici su potvrdili vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose dviju zemalja te su dogovorili daljnju suradnju u području ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te razmjenu iskustava.

Autor: Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina