Milorad Pupovac sastao se s veleposlanicom Australije Susan Cox

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac sastao se danas s veleposlanicom Australije u Republici Hrvatskoj Susan Cox. 

Čestitavši Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju, sugovornici su se složili da će tim činom doći do promjena u odnosima između Hrvatske i Australije jer je Europska unija izrazito važan australski partner s kojim trenutačno radi na izradi okvira sporazuma o suradnji. 

Pupovac je, govoreći o Europskoj uniji, naglasio kako Hrvatska treba osnažiti svoje svekolike kapacitete i pronaći svoje mjesto unutar Europske unije. Vrlo važno pitanje za nas pitanje je regija, naše bliže i mediteranske regije za koju smo više nego zainteresirani, a koja svakim danom postaje sve dinamičnija. Hrvatska je posvećena svojoj ulozi aktivnog čimbenika koji pridonosi stabilnosti naše regije. 

Veleposlanica Cox pohvalila se Australijom kao multikulturalnom zemljom koja podržava suživot brojnih manjina, među njima i hrvatskom, smatrajući da one obogaćuju Australiju. Naglasila je kako, osim hrvatske manjine, postoje i drugi solidni temelji za uspostavu čvršćih odnosa  naših zemalja. 

Milorad Pupovac mogućnost suradnje vidi kroz australske investicije, na području energetike, građevine, hrvatskih luka i željeznice. Hrvatskoj treba novi dugoročni program industrijalizacije, naglasio je Pupovac. Također je istaknuo kako Hrvatska poseban interes gaji prema zemljama izvan Europske unije, stoga su česte tematske sjednice Odbora za vanjsku politiku na kojima se raspravlja o zemljama i regijama koje nisu dio Europske unije, ali su dio globaliziranog svijeta. 
 

Autor: Služba za medije