Milorad Pupovac sastao se s veleposlanikom Kraljevine Maroka Moulayem Abbèsom El Kadirijem

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio je u posjet veleposlanika Kraljevine Maroka Moulaya Abbèsa El Kadirija.

Veleposlanik Abbès El Kadiri, koji je donedavno bio nerezidentni veleposlanik sa sjedištem u Budimpešti, pohvalio se kako se osobno založio za otvaranje veleposlanstva Kraljevine Maroka u Zagrebu smatrajući da je nužno ojačati bilateralne veze s Republikom Hrvatskom. Istaknuo je kako Maroko ima čvrste spone s Europom koje sežu u daleku prošlost. Izvijestio je predsjednika Odbora Pupovca o skorom potpisivanju sporazuma između naših ministarstava vanjskih poslova koji će obuhvatiti teme od zajedničkog interesa - izgradnju institucija, ali i suradnju dviju zemalja na brojnim drugim područjima, kao što su, primjerice, kultura i obrazovanje, a veliki interes postoji i za suradnju na područjima poljoprivrede, turizma, ribarstva i brodogradnje. Za nekoliko tjedana u Hrvatsku dolazi skupina marokanskih gospodarstvenika koja će se sastati sa svojim hrvatskim kolegama i utrti put daljnjem jačanju gospodarskih veza. 

Milorad Pupovac vrlo se pozitivno izrazio o zemlji koja je usprkos turbulentnim vremenima uspjela održati stabilnost i visoku razinu demokracije. Naglasio je kako Hrvatska izrazito cijeni Maroko i njegov snažan utjecaj na sveobuhvatnu europsku kulturu. Odbor za vanjsku politiku uskoro planira raspravu o situaciji u Sjevernoj Africi smatrajući da kao mediteranske zemlje dijelimo posebnu odgovornost osobito oko tema zajedničkog prostora sigurnosti, ekonomske suradnje i vrijednosti. 
 

Autor: Služba za medije