Milošević i Klisović sudjelovali na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Bukurešt – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i član Odbora Joško Klisović sudjelovali su na sastanku predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata EU-a (COSAC) koji je 20. i 21. siječnja 2019. održan u Bukureštu. Sastankom su supredsjedali predsjednica Odbora za europske poslove rumunjskog Senata Gabriela Creţu i predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Angel Tîlvăr.

Na sastanku su predstavljeni prioriteti rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije te se raspravljalo o gospodarskoj konvergenciji i kohezijskoj politici u kontekstu novog Višegodišnjeg financijskog okvira. Rumunjska predsjeda Vijećem EU-a pod sloganom „Kohezija, zajednička europska vrijednost“, s prioritetima podijeljenima u četiri stupa: Europa konvergencije; Sigurnija Europa; Europa kao snažniji globalni čimbenik te Europa zajedničkih vrijednosti. Potpredsjednica Vlade Rumunjske Ana Birchall je, predstavljajući prioritete rumunjskog predsjedanja, naglasila kako se predsjedanje odvija u složenim okolnostima obilježenima Brexitom, okončanjem aktualnog saziva Europskog parlamenta, pripremama za izbore te dovršavanjem pregovora o novom Višegodišnjem financijskom okviru. 

Joško Klisović je izrazio zadovoljstvo uključivanjem kohezije i konvergencije u prioritete rumunjskog predsjedanja te je rekao kako je, jedino ukoliko kohezija rezultira istinskom konvergencijom, moguće izbjeći „Europu više brzina”, koja bi značila da su sve države članice jednake, dok su neke ipak jednakije od drugih. Pozvao je također da se pitanje kohezije ne zanemaruje prilikom rasprave o budućnosti Europe koja će se održati tijekom sastanka na vrhu u Sibiu.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sudjelovao je u raspravi o konvergenciji i kohezijskoj politici te je naglasio kako razlike u razvijenosti među državama članicama potkopavaju stabilnost Europske unije. Pozvao je stoga sve takozvane države neto uplatiteljice u europski proračun da pomno razmisle o razini financiranja kohezijske politike u novom Višegodišnjem financijskom okviru s obzirom da najava smanjenja sredstava za koheziju uzrokuje, između ostaloga, i rast eurospkepticizma u manje razvijenim državama članicama Unije.

Sastanak predsjednika odbora uključenih u COSAC zaključen je najavom plenarnog sastanka COSAC-a koji će se od 23. do 25. lipnja 2019. održati također u Bukureštu, kao posljednja konferencija parlamentarne dimenzije rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije.