Milošević i Kosor sudjelovali na konferenciji o prijenosu europskog zakonodavstva kao izazovu u poslovanju

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor sudjelovali su na konferenciji „Prijenos europskog zakonodavstva – ključni izazov u poslovanju“ koja je u organizaciji grupe poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca održana u Matici hrvatskih obrtnika. 

Cilj konferencije bio je približiti europski zakonodavni okvir hrvatskim gospodarstvenicima, osobito u svjetlu napora koje Europska komisija poduzima za smanjenje regulatorne opterećenosti kroz svoj program REFIT. 

Na otvaranju konferencije govorili su, između ostalih, predsjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za europske poslove Darinko Kosor i Domagoj Ivan Milošević. Milošević se osvrnuo na faze koje je Hrvatski sabor prošao u procesu usklađivanja zakonodavstva, istaknuvši ključnom činjenicu da od ulaska Hrvatske u Europsku uniju Sabor ima priliku izravno sudjelovati u donošenju europskog zakonodavstva. Istodobno, s članstvom u Europskoj uniji za gospodarstvenike se pojavila i obveza praćenja zakonodavstva koje se odnosi na poslovanje na „dva kolosijeka“, s obzirom na to da se istodobno izravno primjenjuju i europsko i hrvatsko zakonodavstvo, što predstavlja poseban izazov poslovanju, rekao je Milošević. Najavio je da će se Odbor za europske poslove u predstojećem radu više baviti gospodarskim temama te je u tom smislu pozdravio i usmjerenost programa rada Europske komisije za 2017. godinu na gospodarska pitanja. Zaključno je istaknuo važnost kontinuirane, argumentirane i otvorene komunikacije između javnog i privatnog sektora.

Darinko Kosor je govorio o važnosti pojednostavljenja propisa za uspjeh poslovanja te je rekao kako je Hrvatski sabor prošloga tjedna izglasao paket zakona u sklopu porezne reforme, a informirao je i o raspravi o izmjenama Zakona o javnoj nabavi. Istaknuo je kako bi reforme u ova dva područja trebale doprinijeti uspješnijem poslovanju u Hrvatskoj. Izrazio je žaljenje zbog svojevrsnog nerazumijevanja koje uočava između rada i kapitala te je rekao kako se nada da će se taj jaz u budućnosti smanjiti.
 

Autor: Odbor za europske poslove