Milošević, Perić i Maras sudjelovali na Europskom parlamentarnom tjednu 2018.

Bruxelles – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras sudjelovali su na Europskom parlamentarnom tjednu koji je 19. i 20. veljače 2018. održan u Europskom parlamentu u Bruxellesu. 

Europski parlamentarni tjedan suorganiziraju EP i bugarsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a obuhvaća konferenciju o Europskom semestru i Međuparlamentarnu konferenciju o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u EU-u. Uz četiri plenarne rasprave, održani su i međuparlamentarni sastanci Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja te Odbora za proračune Europskoga parlamenta.

Na otvaranju Europskog parlamentarnog tjedna, na plenarnoj raspravi posvećenoj političkim prioritetima Europskog semestra, kao jedan od panelista, sudjelovao je predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević. U uvodnom izlaganju Milošević je izrazio zadovoljstvo činjenicom da sve države članice EU-a pokazuju stabilan gospodarski rast i rast stopa zaposlenosti, što pokazuje da je EU ponovno prosperitetna. 

Osvrnuo se na važnost strukturalnih reformi i stvaranja povoljnijeg poslovnog okružja, posebno naglasivši važnost ulaganja u sve razine obrazovanja te njegova povezivanja s javnim i privatnim sektorom. Milošević je ukazao na značaj kohezije za postizanje konvergencije među državama članicama te je naglasio kako korist od kohezije imaju sve države članice, a ne samo takozvane neto primateljice iz proračuna Europske unije. Izrazio je zadovoljstvo što može ustvrditi da i Hrvatska posljednje dvije godine bilježi stabilan gospodarski rast te smanjenje javnog duga, uz uravnotežen državni proračun. 

Istaknuo je kako je Europski semestar, u koji je Hrvatska uključena od 2012., odnosno i prije članstva u Uniji, doprinio usmjeravanju nacionalnih reformi te približavanju Hrvatske članstvu u europodručju kao strateškom cilju. Zaključno je pozvao na nastavak provedbe strukturnih reformi diljem Europske unije, kako bi Unija zadržala svoj globalni položaj i ostala prostorom blagostanja za sve svoje građane.

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras je u nastavku Europskog parlamentarnog tjedna sudjelovao u radu Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta na međuparlamentarnom sastanku posvećenom utjecaju digitalizacije na prirodu i tržište rada te socijalnim nejednakostima u državama članicama EU-a. Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić sudjelovala je u raspravi posvećenoj  oporezivanju digitalne ekonomije održanoj tijekom međuparlamentarnog sastanka Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku EP-a. Istaknula je da Hrvatska podržava inicijativu Europske komisije usmjerenu na pravično oporezivanje digitalne ekonomije, osobito s obzirom na potrebu redefiniranja postojećih i usvajanja novih pravila oporezivanja u uvjetima digitalizacije poslovanja gotovo svih sektora gospodarstva.

Grozdana Perić govorila je i tijekom plenarne rasprave na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u EU-u posvećene jačanju gospodarske i monetarne unije kojom su supredsjedali predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i predsjednica bugarskog Narodnog sobranja Cveta Karajančeva. Perić je naglasila da Hrvatska već ispunjava gotovo sve kriterije za uvođenje eura, zbog čega s osobitom pažnjom pratimo inicijativu Europske komisije za produbljivanje ekonomske i monetarne unije.

Europski parlamentarni tjedan zaključen je plenarnim raspravama o ulozi nacionalnih parlamenata u tranziciji od Europskog stabilizacijskog mehanizma prema predloženom osnivanju Europskog monetarnog fonda te o Višegodišnjem financijskom okviru nakon 2020. Predsjednik EP-a Tajani istaknuo je da su na  konferencijama i međuparlamentarnim sastancima odbora održanima tijekom ovogodišnjeg Europskog parlamentarnog tjedna sudjelovala ukupno 123 zastupnika nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, što je najveći do sada zabilježen odaziv i ukazuje na važnost gospodarskih i financijskih tema na europskoj razini. 

Autor: Odbor za europske poslove