Milošević u Prištini zatražio izuzimanje hrvatskih tvrtki u Srbiji i BiH od primjene carina na srpske proizvode

Priština – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora Joško Klisović, Vesna Pusić i Davor Ivo Stier borave od 26. do 28. studenoga 2018. u službenom posjetu Prištini na poziv Odbora za europske integracije Skupštine Republike Kosova. 

Osim s predsjednicom Odbora za europske integracije Blertom Deliu-Kodra i članovima Odbora, saborsko izaslanstvo sastalo se i s predsjednikom Skupštine Kadrijem Veselijem, Odborom za vanjske poslove, dijasporu i strateška ulaganja, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Behgjetom Pacollijem, potpredsjednikom Vlade Enverom Hoxhajem, zapovjednikom KFOR-a Salvatoreom Cuocijem, hrvatskim vojnim kontigentom na Kosovu  te s predstavnicima kosovskih političkih stranaka i civilnog društva.
 
Blerta Deliu-Kodra izrazila je zadovoljstvo prijateljskim odnosima dviju zemalja te je zahvalila na hrvatskoj podršci Kosovu. Navela je da je Kosovo spremno napredovati na eurointegracijskom putu te je u tom smislu hrvatska iskustva ocijenila najrelevantnijima. Na svim održanim sastancima sugovornici s kosovske strane osobito su se založili za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova te su zamolili za nastavak hrvatske podrške prilikom kandidiranja Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama. 

Predsjednik Odbora za eurposke poslove Domagoj Ivan Milošević izrazio je punu podršku europskom putu Kosova, uz traženje poboljšanja statusa hrvatske zajednice na Kosovu, između ostaloga i osiguranjem parlamentarne zastupljenosti Hrvata. Istaknuo je i važnost obrambene te gospodarske suradnje dviju zemalja. Saborsko izaslanstvo također se založilo da se hrvatske tvrtke, koje imaju proizvodne pogone u Srbiji i BiH, izuzmu od primjene carina u visini 100 posto, koje je Kosovo uvelo na srpske proizvode kao odgovor na onemogućavanje ulaska Kosova u članstvo u Interpolu. 

Izaslanstvo Odbora za europske poslove susrelo se u Prištini i s predstavnicima hrvatskog vojnog kontigenta, koji na Kosovu broji ukupno 33 vojnika na tri lokacije, kroz dvije misije pod okriljem NATO-a: Advisory and Liason Team Kosovo te Kosovo Force (KFOR). Službeni posjet zaključen je sastancima s predstavnicima kosovskih političkih i društvenih snaga, koji su naveli da Hrvatsku vide kao važnog partnera, osobito kada je riječ o približavanju Europskoj uniji.
  
 
 

Autor: Odbor za europske poslove