Miro Kovač i Romana Jerković sudjelovali na međuparlamentarnim sastancima Europskoga parlamenta

Bruxelles - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i članica Odbora Romana Jerković sudjelovali su na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za razvoj Europskog parlamenta o temi: „Provedba Europskog konsenzusa o razvoju i održivim razvojnim ciljevima" i na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta o temi: „Europski integracijski proces zapadnog Balkana“.

U sklopu sastanka u organizaciji Odbora za razvoj zastupnice i zastupnici iz država članica Europske unije, Europskog parlamenta i Norveške razmijenili su mišljenja o provedbi novog Europskog konsenzusa o razvoju, sveobuhvatnog zajedničkog okvira za europsku razvojnu suradnju u idućem desetljeću koji se u cijelosti primjenjuje na sve institucije Europske unije i sve države članice te o koracima koje su poduzeli nacionalni parlamenti država članica u upravljanju provedbom održivih razvojnih ciljeva.

Rasprava o europskom integracijskom procesu država zapadnog Balkana okupila je zastupnice i zastupnike iz država članica Europske unije, Europskog parlamenta, država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji te Norveške radi razmjene mišljenja o napretku reformi u državama jugoistočne Europe i politici proširenja Europske unije. Pristupanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji ostaje ključni prioritet politike i u tom smislu prepoznat je značaj nastavka zajedničkog parlamentarnog rada na europskoj budućnosti jugoistočnih partnera Europske unije.

Miro Kovač ukazao je na važnost jače uključenosti Europske unije i država članica u proces proširenja na države jugoistočne Europe radi očuvanja mira i stabilnosti regije, ali i cijele Europske unije. Osvrnuo se na utjecaj vanjskih sila na države susjedstva Hrvatske i istaknuo da trebamo biti svjesni da se ove države nalaze u središtu našeg kontinenta i da zahtijevaju našu veću prisutnost i pomoć na njihovom putu k članstvu u Europsku uniju.

Autor: Odbor za vanjsku politiku