Miro Kovač primio izaslanstvo Komisije za vanjske poslove Skupštine Republike Kosova

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač s članovima Odbora primio je u ponedjeljak izaslanstvo Komisije za vanjske poslove Skupštine Republike Kosova.

Predsjednik Komisije za vanjske poslove Skupštine Republike Kosova Elmi Recica uvodno je zahvalio Republici Hrvatskoj na podršci i pomoći koju pruža Kosovu na brojnim područjima.- Integracije u EU i NATO savez dva su glavna prioriteta Kosova i njegovih građana i na tom putu su nam vrlo značajna hrvatska iskustva, istaknuo je Recica.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač naglasio je potrebu intenzivnije suradnje i razmjene informacija između Skupštine Kosova i Hrvatskoga sabora, posebice u kontekstu hrvatske podrške euroatlantskim integracijama Kosova.

Sugovornici su razgovarali  i o političkim odnosima u jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na susjedne zemlje Kosova. –Mi smo mlada država, ali smo jedna od najstabilnijih u našem susjedstvu te imamo vrlo dobre bilateralne odnose s Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom, kazao je Recica. Prepreke koje imamo sa Srbijom nastojimo premostiti započetim pregovorima, istaknuo je te dodao kako se stabilnost Kosova i Srbije reflektira na ukupnu stabilnost jugoistočne Europe. Sudionici sastanka razmijenili su mišljenja i o regionalnim inicijativama u kojima sudjeluju dvije zemlje, položaju nacionalnih manjina na Kosovu, a bilo je riječi i o Sporazumu o strateškom partnerstvu RH i Kosova.

Tijekom dana izaslanstvo Komisije za vanjske poslove Skupštine Republike Kosova održat će sastanke i s voditeljem Izaslanstva  Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslavom Tuđmanom i članovima Izaslanstva, s potpredsjednikom Odbora za europske poslove Franjom Lucićem i članovima Odbora te s voditeljem Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Predragom Matićem i članovima Izaslanstva.

Autor: Služba za medije