Na okruglom stolu u Saboru predstavljeno „Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2021. i 2022. godini"

Zagreb - Zastupnik Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) bio je domaćin i moderator okruglog stola na kojem je predstavljeno Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj kojeg je izradila udruga U ime obitelji. Na okruglom stolu sudjelovali su: dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista, dr. sc. Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i prof. dr. sc. Nenad Pokos s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. 

Okrugli stol otvorio je zastupnik Bartulica zahvalivši svima na dolasku. Rekao je kako mu se čini da u Hrvatskoj prevladava slika da su samo određene manjinske skupine diskriminirane i da je potrebno pokazati da su žrtve diskriminacije i napada i većinske skupine. Ističe da DORH gotovo ništa ne poduzima protiv pojava nasilja i napada na katolike. Izrazio je svoju zabrinutost zbog napada na institut priziva savjesti kod ginekologa i pritisaka koje doživljavaju. - Ovo nije stranačka tema i žao mi je što zastupnici drugih stranaka nisu došli, rekao je Bartulica. 

Dr. Željka Markić osvrnula se na samo Izvješće i rekla kako je ono posljedica učestalih napada i huškanja na Katoličku Crkvu i katolike u svim porama društva. Naglasila je kako je prvo izvješće izdano 2020., a već je u pripremi izvješće za 2023. godinu. Izvješće pokazuje više načina kršenja ljudskih prava, dok je pravo na slobodu vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo. Markić vjeruje kako je ova tema mnogo više od samog prava ispovijedanja vjere. Podsjeća na montirano suđenje bl. Alojziju Stepincu i komunističke zločine nad katoličkim redovnicima koji su ubijani bez razloga. - Za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata ubijeno je 664 svećenika, biskupa, bogoslova, sjemeništarca. Da bi se te zločine opravdalo stvarao se lažni narativ o Katoličkoj Crkvi, istaknula je dr. Markić.

Predstavljanje samog Izvješća uz iscrpnu prezentaciju održao je Jakov Blagojević. Objasnio je da potreba za tim proizlazi iz paradoksa da su katolici u Hrvatskoj najbrojnija i najnapadanija vjerska zajednica, da su izloženi kontinuiranim hajkama, sustavnom i neargumentiranom blaćenju, da državne institucije nemaju strukturiranu metodologiju praćenja zločina i prijestupa potaknutih vjerskom nesnošljivošću te da tijela nadležna za ljudska prava ignoriraju kršenja prava na slobodu vjeroispovijedi katolika.

Kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić u svom je izlaganju rekao kako je Izvješće „suma summarum“ uvid u ono što se događalo u posljednje dvije godine. Pita se što bi bilo kada bismo riječ Crkva ili katolik zamijenili nekom drugom riječi ili manjinskom grupom? Cijela Hrvatska bi u tom slučaju vrištala, zaključuje Pavičić.

Jakov Žižić istaknuo je kako ne postoji pravo na vjeroispovijest, navodeći kako katolici po tome ne mogu biti ugnjetavani, nego su oni ti koji ugnjetavaju pa oni ne mogu biti diskriminirani. - Bit će se teško othrvati tome, a najveći problem je što to dolazi i u institucije, rekao je Žižić.

Izlaganja govornika zaključio je prof. Pokos koji se osvrnuo na posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj iz 2021. godine. - U odnosu na popis stanovništva 2011., pitanja 2021. su otvorena, pitanje vjere (19) je otvoreno, nije ponuđeno kao u 2011. DZS je kazao da su takva pitanja sugestivna i da se neki osjećaju diskriminirano. U 2021. također bilo je pitanje pripadnosti vjerskoj zajednici (pitanje 20). Došlo je do porasta ostalih kršćana u 10 godina, oko 180 000 ostalih kršćana je na pitanje o pripadnosti vjerskoj zajednici reklo Katolička Crkva“, rekao je Pokos. Poručio je kako je došlo do velike greške, jer mnogi koji su se sami popisivali, kao ni popisivači koji nisu dobro obučeni, nisu razumjeli. Na pitanje 19. mnogi su se upisali kao kršćani, a na pitanje 20. za pripadnost napisali su Katoličkoj Crkvi. Prof. Pokos zaključio je s time da se i dalje ne zna koliko je katolika u Hrvatskoj.