Na prvom sastanku Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Maroko zastupnicima predstavljena Kraljevina Maroko

Zagreb – Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Maroko, na čelu s voditeljem  Domagojom Hajdukovićem, održala je u četvrtak prvi sastanak u 10. sazivu  Hrvatskog sabora. Na sastanku je sudjelovala veleposlanica Kraljevine Maroko u Hrvatskoj Nour El Houda Marrakchi.  

Nakon konstituiranja Skupine voditelj Hajduković upoznao je nazočne s dosadašnjim radom i aktivnostima u Skupini koji traju neprekidno od 2012. godine, odnosno od njezinog formiranja u Hrvatskome saboru. Sa zadovoljstvom je istaknuo kako su bilateralni odnosi dviju država od uspostave diplomatskih odnosa dobri i bez otvorenih pitanja.

–Postoji određena dinamika u odnosima dviju država u formi susreta na razini izvršne i zakonodavne vlasti, rekao je u nastavku Hajduković te ocijenio da međuparlamentarne skupine prijateljstva mogu dati doprinos  razvoju tih odnosa. Stoga je predložio veleposlanici Marrakchi formaliziranje već upućenog poziva za uzvratni službeni posjet izaslanstva Skupine prijateljstva Maroko - Hrvatska u prvoj polovini 2022. godine. 

Veleposlanica Marrakchi održala je sadržajno izlaganje u kojem je detaljno i opširno predstavila Kraljevinu Maroko u svim značajnim područjima kako bi članove Skupine pobliže upoznala s njezinim povijesnim, geopolitičkim, gospodarskim i drugim obilježjima. Osobitu pozornost i pozitivne dojmove nazočnih izazvao je videozapis o svekolikoj ekspanziji Maroka i visokoj razini posvećenosti „digitalno-zelenom” razvoju te ulaganju u ekološke i obnovljive izvore energije.

Uz veleposlanicu Nour El Houda Marrakchi sastanku je prisustvovala i njezina zamjenica Karima Benkirane, a uz voditelja Skupine Domagoja Hajdukovića sastanku su nazočile zastupnice Ljubica Maksimčuk, Vesna Nađ, Katarina Nemet i zastupnici Erik Fabijanić i Matko Kuzmanić.