Na Trgu svetog Marka obilježen Dan kravate

Zagreb – Na Trgu svetoga Marka u petak je svečano obilježen Dan kravate, koji je Hrvatski sabor na prijedlog ustanove Academia Cravatica proglasio 2008. godine. Za datum obilježavanja hrvatskog, a poslije i svjetskog Dana kravate odabran je 18. listopada jer je na taj dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli.

Na Markovu trgu u Gornjem gradu u čast kravate postrojili su se pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi: husari Bjelovara i Karlovca, pripadnici Turopoljskog banderija te Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske na čelu s Počasnom satnijom Kravat pukovnije.

Nakon što je pred okupljenim građanima i brojnim turistima izveden ceremonijal pregleda naoružanja i postavljanje stražara na ulaz crkve sv. Marka, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić predao je prijavak potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Miloradu Batiniću, koji je potom obišao postroj te pozdravio vojnike.

Nakon svečanog postrojavanja na Markovu trgu manifestacija se na oduševljenje prolaznika preselila na ostale trgove u užem središtu Zagreba.