Nansi Tireli i Radimir Čačić nazočili na svečanome obilježavanju Međunarodnoga dana Dunava

Osijek - Zastupnici Nansi Tireli i Radimir Čačić sudjelovali su kao članovi Nacionalnoga vijeća za vode u srijedu u svečanome obilježavanju Međunarodnoga dana Dunava u Osijeku – 29. lipnja. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković tom je prigodom izlagao na temu upravljanja vodama i zaštite prirode putem integralnih projekata, predstavio projekt Drava Life u vrijednosti od 4,6 milijuna eura te ostale projekte vezane za prekograničnu i međudržavnu suradnju. Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede, izjavio je kako se Dan Dunava obilježava kako bi se ukazalo na važnost Dunava, ali i drugih rijeka te promovirala njihova zaštita i održivo korištenje prigodnim stručnim, edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima. Mario Šiljeg, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, naveo je da se posljednjih godina provodi niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja upravljanja tim područjem te je najavio projekt razminiranja i obnove šumskih i vodenih područja unutar Regionalnoga parka Mura-Drava te dijelova Parka prirode Kopački rit, što je jedan od većih projekata povezanih s očuvanjem prirode koji će se realizirati europskim sredstvima s pomoću Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija. Svečanomu obilježavanju Međunarodnoga dana Dunava prisustvovali su i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić te zastupnik Mile Horvat.

Međunarodni dan Dunava na inicijativu Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav obilježava se od 2004. godine i tadašnje desete obljetnice potpisivanja Konvencije o suradnji na zaštiti i održivom upravljanju rijekom Dunav. 

Osim u Hrvatskoj, Dan Dunava obilježava se u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. 

Misija je Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav promicati i koordinirati održivo i pravedno upravljanje vodama što uključuje očuvanje, poboljšanje i racionalnu uporabu voda na dobrobit svih zemalja sliva rijeke Dunav i njihovih naroda. 
 

Autor: Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada