Neven Mimica i Vesna Pusić primili zamjenika glavnog ravnatelja Uprave za proširenje Europske komisije Stefana Sannina

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora te predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primili su u posjet zamjenika glavnog ravnatelja Uprave za proširenje Europske komisije Stefana Sannina.

Neven Mimica i Vesna Pusić upoznali su goste s aktivnostima koje poduzima parlament u završnoj fazi pregovora. Oboje su izrazili uvjerenje da je Hrvatska spremna zaključiti pregovore u što skorijem roku. Istaknuli su da će se započete reforme nastaviti provoditi i nakon pristupanja EU te je Vesna Pusić naglasila da je već dostignuta razina u kojoj je proces reformi nepovratan, posebice na području pravosuđa koje je za Hrvatsku i najvažnije. 

Zamjenik glavnog ravnatelja Uprave za proširenje Europske komisije Stefano Sannino rekao je da je posljednjih mjeseci i tjedana vidljivo snažno ubrzanje u pregovorima te je naglasio da se Hrvatska kreće u dobrom smjeru. Također je naglasio da Europska komisija očekuje izvješće Vlade RH o ispunjavanju mjerila za Poglavlje 23 te da su u ovoj fazi i tjedni značajni za procjenu napretka. Istaknuo je politički konsenzus kao iznimno pozitivan doprinos pregovorima i provedbi reformi.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima nakon zaključivanja pregovora, uključujući ratifikaciju pristupnog ugovora u državama članicama, pri čemu je Neven Mimica izrazio uvjerenje da će ona proteći u uobičajenom vremenskom roku. Također se razgovaralo i o informacijskoj kampanji, te o vremenskom okviru za održavanje referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Autor: Služba za odnose s javnošću