Neven Mimica primio delegaciju Odbora za poslove Europske unije slovenskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica sa članovima Odbora primio je u službeni posjet delegaciju Odbora za poslove Europske unije Državnog zbora Republike Slovenije.

Predsjednik Obora za poslove Europske unije Republike Slovenije Anton Kokalj uvodno je kazao kako je svrha današnjeg sastanka međusobna razmjena mišljenja o pitanju bilateralnih odnosa dviju zemalja, a posebice oko približavanja Hrvatske Europskoj uniji. U nastavku je istaknuo kako se Slovenija, kao punopravna članica Europske unije, u cijelosti zauzima za skori ulazak Hrvatske u članstvo EU.

Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora Neven Mimica upoznao je slovensko izaslanstvo s aktualnom situacijom oko usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Kazao je kako se predviđa da će Hrvatska do kraja ove godine otvoriti najveći broj poglavlja te da bi do kraja 2008. godine proces oko usklađivanja zakonodavstva trebao biti zaključen. Upozorio je na problem s kojim se susreću zemlje članice EU, a odnosi se na institucionalnu krizu unutar same Unije te je dodao kako pretpostavlja da će spomenuti  problem biti riješen do ulaska Hrvatske u EU. Razgovaralo se i o mogućoj suradnji dvaju parlamentarnih odbora na zajedničkim projektima od obostrane važnosti.

Zaključeno je da otvorena bilateralna pitanja oko razgraničenja dviju država ni na koji način ne mogu narušiti sveukupne dobre odnose Slovenije i Hrvatske. 

Autor: Služba za odnose s javnošću