Neven Mimica primio Izaslanstvo Odbora za Europsku uniju Senata Češke Republike

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica sa članovima Odbora primio je Izaslanstvo Odbora za Europsku uniju Senata Češke Republike.

Obostrano je zaključeno kako odbori za europske poslove dobro surađuju te da su susreti na parlamentarnoj razini redoviti. Glavna tema susreta bio je aktualni Lisabonski ugovor.

Predsjednik Odbora za Europsku uniju Senata Češke Republike Ludek Sefzig podupro je što skorije pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, istaknuvši kako u Češkoj nema ni jedne političke stranke koja se tome protivi. Sefzig je također kazao kako se Hrvatska ne treba zabrinjavati Lisabonskim ugovorom i pravnim okvirima EU nego treba intenzivno raditi na dovršenju pregovoračkog procesa.

Neven Mimica istaknuo je kako Hrvatska ima posebne interese pratiti što će se događati unutar Europske unije kako se pitanje proširenja EU ne bi pretvorilo iz pravnog u političko pitanje. Izrazio je nadu da će u trenutku kada Hrvatska bude spremna za ulazak u Europsku uniju, EU također biti spremna za prihvaćanje Hrvatske. Hrvatska u ovom trenutku treba raditi na područjima na koje ima utjecaj u pregovaračkom i reformskom smislu kako bi pregovore s EU što prije privela kraju, zaključio je Mimica. 

U nastavku se razgovaralo i o aktivnostima Hrvatskoga sabora u procesu usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

Autor: Služba za odnose s javnošću