Neven Mimica primio mađarskog veleposlanika Pétera Györkösa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Györkösa.

Razgovaralo se o planiranim aktivnostima Mađarske vezano za pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom u vrijeme mađarskog šestomjesečnog predsjedanja Unijom, koje započinje 1. siječnja 2011. godine. Mađarski veleposlanik podsjetio je da su Španjolska, Belgija i Mađarska, koje čine predsjedničku trojku, donijele zajednički program predsjedanja za sljedećih 18 mjeseci u kojem stoji da će zaključivanje hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Uniji te potpisivanje Pristupnog ugovora i potom njegova ratifikacija biti ključne zadaće njihovog predsjedanja. Europska unija već je potkraj prošle godine uspostavila radnu skupinu za izradu nacrta hrvatskog pristupnog ugovora te odobrila financijski paket za prve dvije godine članstva, a takve odluke donose se pred sam završetak pregovora, rekao je mađarski veleposlanik. Stoga smatra opravdanim očekivanje da će Hrvatska s 1. siječnja 2012. godine biti u članstvu Unije. "Možemo reći da je Hrvatska na početku završne faze i vjerujem da bi s početkom mađarskog predsjedništva Hrvatska mogla potpisati Pristupni ugovor koji bi potom, simbolično, prva ratificirala upravo Mađarska", rekao je Györkös. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica osvrnuo se na trenutačnu situaciju na političkoj sceni u Hrvatskoj i nastavak borbe protiv korupcije, rekavši da su poduzeti nužni koraci na planu te borbe, dajući joj javan predznak, a institucijama pravnog poretka i istražnim tijelima odriješene ruke da rade svoj posao bez političkih kočnica. Sve je to iznimno bitno za otvaranje najzahtjevnijeg poglavlja u pregovorima, Pravosuđa i temeljnih prava, jer odlučnošću borbe protiv korupcije Hrvatska odašilje pozitivnu poruku Europi i postaje vjerodostojna. U novonastalim okolnostima i drugačijoj atmosferi otvara se i veći prostor za dijalog na političkoj sceni, naglasio je Mimica. Dodao je da je Vlada krenula s jasnijim antirecesijskim mjerama kojima se pokušava pokrenuti gospodarstvo, a uz temu izlaska iz krize, vladajuća koalicija i opozicija trebaju uskladiti i prijedlog ustavnih promjena koje su preduvjet donošenja preostalih zakona kojima se usklađujemo s europskom pravnom stečevinom. Zajednički je ocijenjeno kako čim prije treba krenuti i s pripremama hrvatskih institucija pa tako i Hrvatskoga sabora za vrijeme kada će Hrvatska biti unutar Europske unije.

Autor: Služba za odnose s javnošću