Neven Mimica primio Odbor za europske poslove češkog parlamenta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica sa članovima Odbora primio je Odbor za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Republike Češke. Obostrano je ocijenjeno da je suradnja na razini odbora dvaju parlamenata odlična te da se susreti odvijaju vrlo intenzivno. 

Neven Mimica izvijestio je goste o radu i nadležnostima Odbora za europske integracije istaknuvši njegove osnovne funkcije. Odbor za europske integracije bavi se ocjenom usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, surađuje sa srodnim odborima zemalja članica Europske unije i zemalja regije te radi na „komunikaciji Europe građanima“. Mimica je naglasio da je Hrvatski sabor u posljednji deset godina donio preko 500 zakona koji se usklađuju sa zakonodavstvom Europske unije te da intenzivno radi u okviru svojih mogućnosti na što skorijem članstvu Hrvatske u EU. 

Sugovornici su u nastavku razmijenili iskustva iz pregovaračkog procesa s Unijom. Posebno su se osvrnuli na poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava te 8. - Tržišno natjecanje. 

Češka daje punu potporu hrvatskim nastojanjima za zaključenje pregovora u lipnju ove godine te je u njezinom interesu da Hrvatska postane članica Unije, kazao je predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Češke Jan Bauer. Bauer je, također, uputio poziv Odboru za europske integracije Hrvatskoga sabora za uzvratni posjet Odboru za europske poslove.

Autor: Služba za odnose s javnošću